MIFF krever at Norges Sjakkforbund presser Saudi-Arabia til å åpne for israelere i neste VM

Les hele brevet som MIFF har sendt til Norges Sjakkforbund og Magnus Carlsens sponsor Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Bengt Ove Nordgård er styreleder i MIFF. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Bengt Ove Nordgård er styreleder i MIFF. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

4. januar sendte MIFF følgende brev til Norges Sjakkforbund og Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

 

Utestengelse av Israel fra VM

Med Israel for fred (MIFF) er en av Norges største utenrikspolitiske interesseorganisasjoner med nær 11.000 medlemmer og 27 lokalforeninger.

MIFF har registrert at flere kvalifiserte israelske deltakere ble nektet visum til VM i hurtig- og lynsjakk i Saudi-Arabia i desember. Gjennom pressen er vi også blitt kjent med at Saudi-Arabia skal ha kjøpt rettighetene til å stå som vertsland for dette mesterskapet i ytterligere to år. Vi vil med dette oppfordre Norges Sjakkforbund til å ta initiativ til og være pådriver for at israelske sjakkspillere ikke blir utestengt fra store og viktige turneringer flere ganger.

På grunn av Magnus Carlsens strålende resultater og posisjon ligger det et stort ansvar på Norges Sjakkforbund til å ta initiativ til og få gjennomført den ønskede endringen. Norge bør gjøre det klart at det ikke er aktuelt for forbundet å stille til neste VM uten at denne saken er ordnet i god tid i forveien. Vi tror Saudi-Arabia ikke vil ha noen annen mulighet enn å bøye seg for kravet dersom Carlsen skulle utebli fra mesterskapet.

Det er svært gode grunner til å stille et slikt krav:

For det første fremgår det av FIDEs eget regelverk at representanter fra alle forbund – også det israelske – skal være sikret fri adgang. Det som skjedde i desember er i strid med FIDEs egne regler. Det er ikke akseptabelt.

For det andre er utestenging av ett forbund uten saklig grunn i strid med den norske Diskrimineringsloven fra 2005 hvor det heter: «Lovens formål er å fremme likestilling, sikre like muligheter og rettigheter og å hindre diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn.» Rett nok er denne loven ikke direkte gjeldende for begivenheter som foregår i utlandet. Men det er dårlig skikk å stelle seg slik at man gjør ting i utlandet som er forbudt hjemme i Norge. Især når man faktisk har det i sin makt å endre på forholdene, slik at man slipper dilemmaet.

For det tredje har vi forstått av oppslag i media at da den hemmeligholdte avtalen mellom FIDE og Saudi-Arabia ble inngått, var det en forutsetning at dette problemet ikke skulle oppstå. Altså at Saudi-Arabia har brutt en inngått avtale på dette punkt.

For det fjerde og siste er utestengingen av de israelske spillerne i strid med god internasjonal skikk og bruk.

MIFF har med glede merket seg at Carlsen selv har gitt klart uttrykk for at dette må løses. Dette må følges opp av Norges Sjakkforbund på en vennlig, men bestemt måte som ikke er til å misforstå. Til syvende og sist er det klar tale og klare advarsler som vil løse dette. Er man for forsiktig i sin fremferd vil det ikke bli forstått i Saudi-Arabia og det vil da ikke bli noen endring.

MIFF har også merket seg at en viktig sponsor for Magnus Carlsen er det velrennomerte Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Som jurister burde dette firmaet være særlig interessert i at lover og regler blir overholdt. Vi vil derfor, ved likelydende brev, oppfordre også Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til å ta initiativ til at det blir ordnet opp i dette snarest mulig.

Vi ser frem til å bli holdt orientert om utviklingen i denne saken.

Med vennlig hilsen,

Bengt-Ove Nordgård, styreleder MIFF

Conrad Myrland, daglig leder MIFF

Forrige artikkelNTB formidler falskt bilde av ny Jerusalem-lov
Neste artikkelAvfyrte tre granater mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.