Norsk festival prøver å ro seg bort fra sin grove diskriminering

Prøver nå å fortelle at de kunne gitt åpning for israelere, etter «bakgrunnssjekk», som er enig med dem selv.
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)

– Vi kan ikke med god samvittighet invitere israelske deltakere, skrev arrangørene av kunstfestivalen «Feminine Tripper» i et brev til fem kvinnelige israelske koreografer 7. mars. For to dager siden gjenga MIFF svaret fra de israelske kunstnerne, hvor den norske festivalens grove diskriminering blir avkledd.

Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø, arrangørene av «Feminine Tripper», sendte 18. mars et svar til israelerne. Der forteller de at 10 av 117 søknader til festivalen kom fra israelske kunstnere bosatt i Israel.

– Vi hadde et stort arbeidspress med å gå gjennom så mange søknader, og vi hadde ikke kapasitet til å spørre om mer informasjon eller til å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på hver av de israelske artistene – mottar de finansiering fra den israelske regjeringen, er de tilknyttet en israelsk institusjon eller er de faktisk motstandere av okkupasjonen, skriver Bøgwald og Slettebø.

– Vi er lei oss dersom vår avgjørelse rammet israelske artister som motsetter seg Israels okkupasjonspolitikk. Vi forstår at vi i framtiden må ta tid til å samle denne informasjonen. Vi støtter en smart boikott som rammer statlige institusjoner eller personer som er involvert i okkupasjonen. Vi vil være veldig glad for å etablere kunstnerisk samarbeid med kunstnere som går imot okkupasjonen, skriver de videre.

Mot slutten av brevet skriver de norske festivalarrangørene at okkupasjonen har «pågått i mer enn 60 år». Enten er dette en skrivefeil (Israels lovlige okkupasjon av Vestbredden har vart i kun 50 år), eller så har Bøgwald og Slettebø det synet som er svært utbredt blant palestinerne: Også selve Israel er okkupert område, og okkupasjonen har dermed pågått i snart 70 år.

«Feminine Tripper» forteller i brevet at de fikk to søknader fra israelere som bor «utenfor Israel».

– Disse to kunstnerne ble ikke utsatt for vår boikott, skriver de.

Problemet ser ut til å være jøder som bor i Israel og som ikke er enige med Bøgwald og Slettebø.

Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringsloven. Politiet bør starte sin etterforskning.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise