Norsk festival prøver å ro seg bort fra sin grove diskriminering

Prøver nå å fortelle at de kunne gitt åpning for israelere, etter «bakgrunnssjekk», som er enig med dem selv.

Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper blir avholdt i Oslo 19.-25. mars. (Plakat fra Facebook-siden)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Vi kan ikke med god samvittighet invitere israelske deltakere, skrev arrangørene av kunstfestivalen «Feminine Tripper» i et brev til fem kvinnelige israelske koreografer 7. mars. For to dager siden gjenga MIFF svaret fra de israelske kunstnerne, hvor den norske festivalens grove diskriminering blir avkledd.

Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø, arrangørene av «Feminine Tripper», sendte 18. mars et svar til israelerne. Der forteller de at 10 av 117 søknader til festivalen kom fra israelske kunstnere bosatt i Israel.

– Vi hadde et stort arbeidspress med å gå gjennom så mange søknader, og vi hadde ikke kapasitet til å spørre om mer informasjon eller til å gjøre en grundig bakgrunnssjekk på hver av de israelske artistene – mottar de finansiering fra den israelske regjeringen, er de tilknyttet en israelsk institusjon eller er de faktisk motstandere av okkupasjonen, skriver Bøgwald og Slettebø.

– Vi er lei oss dersom vår avgjørelse rammet israelske artister som motsetter seg Israels okkupasjonspolitikk. Vi forstår at vi i framtiden må ta tid til å samle denne informasjonen. Vi støtter en smart boikott som rammer statlige institusjoner eller personer som er involvert i okkupasjonen. Vi vil være veldig glad for å etablere kunstnerisk samarbeid med kunstnere som går imot okkupasjonen, skriver de videre.

Mot slutten av brevet skriver de norske festivalarrangørene at okkupasjonen har «pågått i mer enn 60 år». Enten er dette en skrivefeil (Israels lovlige okkupasjon av Vestbredden har vart i kun 50 år), eller så har Bøgwald og Slettebø det synet som er svært utbredt blant palestinerne: Også selve Israel er okkupert område, og okkupasjonen har dermed pågått i snart 70 år.

«Feminine Tripper» forteller i brevet at de fikk to søknader fra israelere som bor «utenfor Israel».

– Disse to kunstnerne ble ikke utsatt for vår boikott, skriver de.

Problemet ser ut til å være jøder som bor i Israel og som ikke er enige med Bøgwald og Slettebø.

Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringsloven. Politiet bør starte sin etterforskning.

Forrige artikkelEtter mer enn ti år med spekulasjoner innrømmer Israel hemmelig operasjon
Neste artikkelForstår ikke hvorfor jøder velger Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.