NTB, NRK og Aftenposten videreformidler Dagsavisens sitatfusk

En studie i urettferdig dekning.

Skjermdump fra Aftenposten 3. april 2018.

Dagsavisens Ida Madsen Hestman skrev på kvelden 2. april:

«En industri full av løgner og ren antisemittisme er vel å forvente fra etterkommere av Quisling», skrev den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schutz, på sin egen Facebook-side lørdag.

Nyhetsbyrået NTB gjengir sitatet ukritisk 3. april. Artikkelen er blant annet publisert i Aftenposten og NRK.

Hadde NTB tatt seg bryet med å lese skjermdumpen fra Facebook-siden til ambassadøren, ville de sett at Schutz i virkeligheten skrev: «Løgnindustri og ren antisemittisme som man må forvente fra en etterkommer av Quisling.» (MIFFs understrekning.) Det burde være lett for NTB å oppdage, siden Dagsavisen har publisert skjermdumpen hvor det heter i ambassadørens engelske original, inkludert skrivefeil: «industry of lies and pure Antisemitism as might be expected from a descended of Quisling».

MIFF påpekte på morgenkvisten 3. april at Dagsavisen hadde vridd på saken da de la inn ordet alle i spørsmålet: «Du mener fortsatt at alle nordmenn er etterkommere av landsforræderen Quisling?»

At dette var en bevist eller ubevisst tilsnikelse fra Dagsavisens journalist er nå bekreftet. I en artikkel publisert på ABC Nyheter på ettermiddagen 3. april skriver nettsiden: I Dagsavisens artikkel «sto det opprinnelig at hans karakteristikk som etterkommere av den nazistiske forræderen Quisling gjaldt «alle» nordmenn. Men dette lille, men betydningsfulle ordet var ikke hentet fra ambassadøren selv, og er nå fjernet i artikkelen.» MIFF kan bekrefte at det er fjernet, men overskriften lyder fortsatt: «Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling».

Verken Dagsavisen eller NTB har tatt med noen sitater av Ole Ingvald Hansen, mannen som Schutz skrev dette til. Er det noe ved det han skriver som kan minne om den samme holdning som Quisling hadde til jøder? Quisling så på jødenes tilstedeværelse i Europa som illegal. Hansen ser på den jødiske staten Israel som illegal. Bloggen The New Antisemite publiserte andre eksempler på Hansens ekstreme ytringer i april 2015, men det finnes mange flere. Vi i MIFF husker Hansen best fra den gang han uttrykte sin drøm om at terrororganisasjonen IS skulle angripe Israel (se under). Senest i mars 2017 sammenlignet Hansen Israel med Nazi-Tyskland og Israels statsminister Benjamin Netanyahu med Adolf Hitler (se under).

Er Israels sak i Norge tjent med at Israels ambassadør anklager en nordmann for å være etterkommer av Quisling, samme hvor ekstremt demoniserende han skrev om Israel? Neppe. Men har han lov til å uttrykke hvordan han opplever Ole Ingvald Hansens fiendtlighet? Absolutt! Skulle norske medier ha videreformidlet falske sitater og blåst anklagen opp fra å være rettet mot én nordmann til alle nordmenn? Absolutt ikke! Det beste beviset på dét, er å se alt det antisemittiske grumset som veller opp i kommentarfeltene til Dagsavisen og andre steder der saken er blitt delt i dag.

Skjermdump fra Facebook-siden til Ole Ingvald Hansen.
Skjermdump fra Facebook-siden til Ole Ingvald Hansen.
Forrige artikkel– Jeg mener palestinerne og israelerne har rett til å ha deres eget land
Neste artikkelErna Solberg: – Israel har rett til å forsvare sine grenser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.