Norsk Folkehjelp må betale 16 millioner kroner for sin støtte til palestinske terrororganisasjoner

Norsk Hydro og Norad finansierte prosjektene som Norsk Folkehjelp nå må svi for.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. (Foto: Eirik Sundt, Norsk Folkehjelp, flickr)
Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. (Foto: Eirik Sundt, Norsk Folkehjelp, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

«Norsk Folkehjelp punger ut 16 millioner for å unngå rettssak i USA,» melder Dagbladet 4. april. Det amerikanske nyhetsbyrået UPI treffer bedre med sin overskrift: «Norsk hjelpeorganisasjon må betale 2 millioner dollar for å støtte terrorgrupper etter å ha mottatt midler fra USAID.»

Det amerikanske justisdepartementet oppsummerer saken slik: De siste årene da Norsk Folkehjelp mottok bistandsmidler fra USAID, lovte de årlig å ikke gi materiell støtte eller annen hjelp til personer og organisasjoner som står på USAs terrorliste. Likevel «har Norsk Folkehjelp gitt trening, rådgivning og assistanse til Iran, og også Hamas, PFLP og DFLP».

I Iran har Norsk Folkehjelp gjennomført minerydding som var en del av et iransk oljeutviklingsprosjekt. De palestinske organisasjonene Hamas, PFLP og DFLP står alle på USAs terrorliste. Likevel har Norsk Folkehjelp «gitt representanter for disse (…) trening, ekspertrådgivning og assistanse ved å finansiere et prosjekt kalt «Dagens ungdom… Framtidens ledere». «Hamas, PFLP og DFLP brukte informasjon som de fikk på workshop [i regi av Norsk Folkehjelp] til å endre sin oppførsel for å bli mer attraktive for ungdom, og dermed nyte godt av økt støtte blant ungdom,» skriver Justisdepartementet.

Norsk Folkehjelps pressemelding om saken unngår helt å nevne navnet på de palestinske gruppene. De framstiller «sakens kjerne» slik:

«Norsk Folkehjelp signerte en nødhjelpskontrakt med USAID i 2012. I tilknytning til denne signerte vi også en erklæring om at vi de ti siste årene ikke hadde noen form for samarbeid eller tilknytning til personer, organisasjoner eller stater som befant seg på USAs forbudslister. Norsk Folkehjelps fortolkning av denne erklæringen var at den gjaldt kun land og prosjekter der USAIDs midler ble brukt. USAID har derimot en annen tolkning, og mener forpliktelsen gjaldt hele Norsk Folkehjelps virksomhet også når denne er finansiert av andre donorer.»

Det minner om palestinske selvstyremyndigheter, som utbetaler enorme økonomiske belønninger til dømte terrorister. Når Norge og andre land har protestert mot dette, hevder PA at de ikke bruker internasjonal bistand til disse utbetalingene. Inntil i dag har Norge latt seg lure av dette, men USA er i ferd med å sette ned foten.

 

Mer om Norsk Folkehjelp

Allerede i 2014 skrev MIFF om Norsk Folkehjelps partner som har tette bånd til terrororganisasjonen PFLP. Kanskje de kunne spart 16 millioner kroner på å la seg advare av MIFF? Senest i april 2017 åpnet Norsk Folkehjelp dører i Norge for en palestiner med tilknytning til terror.

Norsk Folkehjelp har ikke bare gitt «kurs i demokrati» til unge medlemmer av Hamas, PFLP og DFLP, de deler også deres politiske mål for Israel: Jødene mister sin stat og kommer tilbake som minoritet over hele verden. «Retten til å vende tilbake er hellig. Den er ikke åpen for forhandligner eller kompromiss,» skriver Norsk Folkehjelp i et arabisk-språklig magasin. De har også vist fram «kunst» hvor Israel er utradert.

Norsk Folkehjelps dobbeltmoral bidrar til å videreføre konflikten i nye generasjoner: I Norge driver Norsk Folkehjelp arbeid for å integrere flyktninger. På Gaza-stripen arbeider den samme organisasjonen intenst for at flyktninger der ikke skal bli integrert.


Takk for at du leste hele artikkelen! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Forrige artikkel– Jerusalem er jødenes og Israels hovedstad
Neste artikkelKlassisk antisemittisme fra Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.