Skammelig votering av Norge i FN

Norge stemte for Gaza-resolusjon som ikke nevner Hamas.

Utenriksminister Ine Søreide Eriksen. (Skjermdump fra NRKs sending fra den muntlige spørretimen på Stortinget 11. april 2018)
Utenriksminister Ine Søreide Eriksen. (Skjermdump fra NRKs sending fra den muntlige spørretimen på Stortinget 11. april 2018)

FNs generalforsamling behandlet onsdag 13. juni et resolusjonsforslag fra Kuwait med fordømmelse av Israels maktbruk mot demonstranter på Gaza-stripen. Fordømmelsen ble vedtatt med 120 stemmer. 8 land stemte imot (Australia, Israel, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Salomonøyene, Togo og USA). 45 land avstod fra å stemme. Blant landene som avstod fra å stemme var Tyskland, Storbritannia og Danmark. Til Norges skam stemte vi for.

Norges stemmegivning kom til tross for at Norge fant flere svakheter i resolusjonen. May-Elin Stener, diplomat ved Norges representasjonskontor i FN, ga en forklaring på Norges stemmegivning.

– Vi stemte for resolusjonen fordi den er konsistent med vår langvarige forpliktelse på å oppnå en forhandlet tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne, sa Stener. Hun understreket også at resolusjonen fordømmer alle former for vold mot sivile, inkludert terror. Men så fortsatte hun ved å påpeke flere svakheter:

«For det første, Hamas og andre militante grupper på Gaza-stripen blir ikke nevnt i teksten. Hamas bærer et stort ansvar for den nåværende ustabiliteten og tilbakegangen («de-development») på Gaza. Islamsk Jihad og andre militante grupper gjør en allerede spent og farlig situasjon verre med å bruke militær styrke som ikke diskriminerer [mellom stridende og sivile]. Fortsatt aktivitet fra disse militante gruppene til å bygge militære installasjoner og tunneler er i strid med interessene og velværet til folket i Gaza. Dette skulle være tatt med i resolusjonen. Derfor støttet vi USAs forslag.»

USAs endringsforslag for å inkludere kritikk av Hamas fikk 62 stemmer mot 58 (Norge stemte for), men ikke tilstrekkelig to tredelers flertall til å bli vedtatt.

Stener fortsatte:

«For det andre, Israels rett til å beskytte sine grenser og forsvare sitt territorium blir heller ikke nevnt. Norge støtter Israels legitime rett til å forsvare seg selv, og understreker at bruk av makt alltid må være nødvendig og proporsjonal. Derfor har vi sagt at det er uakseptabelt å bruke skarp ammunisjon mot ikke-væpnede demonstranter på Gaza.»

Til slutt påpekte Norges representant at deler av resolusjonen er vag og «skaper urealistiske forventninger» når det gjelder beskyttelsesmekanismer.

Norges reservasjoner skulle selvsagt fått våre diplomater til å avstå eller stemme imot resolusjonen.

– Alle som er opptatt av en fredsprosess bør stemme imot resolusjonen, sa USAs FN-ambassadør Nicky Haley da den samme resolusjonsteksten ble behandlet i sikkerhetsrådet tidligere i juni. USA la ned veto i sikkerhetstrådet.

– Denne type angrep [i FNs generalforsamling] er det bare Israel som blir utsatt for. Det er ikke kritikk. Det er ikke ulike meninger om politikk. Det er antisemittisme, sa Israels FN-ambassadør Danny Danon, ifølge New York Times.

Norge burde kanskje ta en nærmere titt på Kuwait, som har forfattet resolusjonsteksten. Hvordan behandler Kuwait sine palestinere? I 1991 utviste Kuwait 400.000 palestinere som hadde bodd og arbeidet i området i årtier, og flere tusen skal ha blitt drept. Hvordan behandler Kuwait sin befolkning i 2018? I Kuwait er det om lag 100.000 statsløse innbyggere («Bidun») som blir nektet helsetjenester, skolegang osv. «De er de moderne slavene i den persiske gulf. Deres situasjon blir ignorert av de vestlige stater,» skriver Edy Cohen.

Du kan sikkert gjette hvor mange ganger Kuwait er blitt fordømt av FNs generalforsamling?

I 2017 vedtok FNs generalforsamling 21 resolusjoner om Israel og 6 resolusjoner om resten av verden (Iran, Syria, Nord-Korea, Krim, Myanmar og USA for deres sanksjoner mot Cuba). Det er en skam at Norge gjør seg til en nyttig idiot for landene som misbruker FN til å sverte Israel på en urettferdig måte.

Klikk her hvis du ikke vet hvor mye absurd som skjer i FN.

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Forrige artikkelShin Bet: – Vi har forhindret 250 terrorangrep siden januar
Neste artikkelFIFA vil straffe palestinsk fotballsjef for trusler mot fotballstjernen Messi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.