Svaksynte Mary Wallstad: – Denne israelske oppfinnelsen har gitt meg livet tilbake

OrCam MyEye er nå på det norske markedet.

OrCam er utviklet i Israel. Nå kan det gi et helt nytt liv til titusener av svaksynte nordmenn. (Illustrasjonsfoto: OrCam)
OrCam er utviklet i Israel. Nå kan det gi et helt nytt liv til titusener av svaksynte nordmenn. (Illustrasjonsfoto: OrCam)

Den revolusjonerende kunstig intelligens-teknologien OrCam MyEye er nå tilgjengelig i Norge for blinde, svaksynte og de med lesevansker, melder importøren SynSupport Nordic Eye. Produktet er godkjent og tilgjengelig via NAV, skriver selskapet i en pressemelding. MIFF skrev om OrCam første gang i 2013.

OrCam MyEye, verdens mest avanserte bærbare kunstig intelligens-teknologi, er et miniatyrkamera man lett fester med magneter på egne briller. Ved å peke på tekst, tar kameraet et bilde og leser opp teksten høyt. OrCam MyEye gjenkjenner også ansikter og produkter i sanntid som gir svaksynte og blinde selvstendighet når de handler i butikker, leser en meny på en restaurant, leser dokumenter på jobb og hjemme.

Mary Wallstad (66) jobber fulltid med administrative og praktiske oppgaver.

– De siste 3 månedene har jeg brukt OrCam MyEye, og det har gitt meg livet mitt tilbake. Tidligere bar jeg rundt på hjelpemidler som en håndholdt lupe, mens jeg nå forholder meg til kun et lite og diskre hjelpemiddel som festes på brillene mine. Jeg kan lese brev adressert til meg selv, som gir meg mer privatliv. Og i de siste 10 årene har jeg ikke kunnet lese en eneste bok, men nå har jeg bestilt meg en ny bok som jeg gleder meg stort til å lese helt selv, sier Wallstad i pressemeldingen.

I Norge er om lag 180.000 mennesker synshemmede og en av ti over 70 år er praktisk blinde av aldersrelatert macula degenerasjon (AMD), opplyser Blindeforbundet.

Adrian Sørbøe Andersen (16) er en annen nordmann som har fått hjelp av den israelske oppfinnelsen.

– Jeg har tidligere hatt veldig mange hjelpemidler å forholde meg til, ofte ble det for tungvint og jeg har endt opp med å ikke bruke de. Da får jeg fort vondt i hodet og sliter med å følge med på skolen. Jeg har de siste par ukene brukt OrCam MyEye og det har gjort eksamensforberedelsene mye lettere. Med OrCam kan jeg forholde meg til et hjelpemiddel som er nøyaktig og får med seg alle ord, i tillegg er det diskre og merkes knapt når jeg bruker det på skolen. Siden teknologien bearbeider informasjon i sanntid kan jeg lett få med meg hva som står på tavlen bare ved å peke på den, forteller han.

Adrians mor, Kristin Andersen, er svært fornøyd med friheten som OrCam gir til sønnen.

– Adrian lever et aktivt liv, men han ser veldig dårlig. Med OrCam har vi merket at han har mye mer energi i hverdagen til både studier og også til aktiviteter på siden ved at han ikke trenger å anstrenge øynene hele dagen, han har mindre vondt i hodet og er med på det meste, sier Andersen.

Vi siterer videre fra pressemeldinge:

– OrCam er dedikert til å hjelpe svaksynte og blinde. Vårt mål er å utvikle bærekraftige og varige løsninger som setter standarden for nivået av selvstendighet og uavhengighet som kunstig intelligens og teknologi kan bidra med ved synshemninger, sier Dr Yonatan Wexler, konserndirektør for forskning og utvikling i OrCam Technologies.

 

– Vi er stolte av å tilby den revolusjonerende OrCam MyEye som et teknologisk hjelpemiddel for blinde og svaksynte i Norge. OrCam gir økt uavhengighet ved at den øyeblikkelig og diskret kan lese opp trykt og digital tekst fra alle flater, samt gjenkjenner ansikter og produkter. Ved å tilgjengeliggjøre synlig informasjon som tekst og ansikter gjør man det mulig for blinde eller personer med nedsatt syn og med lesevansker å lykkes i studier, jobb og daglige aktiviteter med økt selvstendighet, legger Wexler til.

 

Kunstig intelligens leser opp på norsk

OrCam MyEye er et miniatyrkamera med en liten høyttaler som er koblet til en liten datamaskin som legges i en lomme eller festes i et belte. OrCam MyEye er nøye designet med behovene til bruker som er blind, synshemmet eller har lesevansker i fokus. OrCam MyEye er ikke avhengig av ytterligere teknologi eller plattformer for å fungere. All bruk av teknologien foregår offline og man får dermed lest opp visuelle inntrykk i sanntid mens man samtidig sikrer personvern. Enheten har få knapper å forholde seg til og ingen skjerm. Ved at brukeren peker på trykt eller digital tekst fra hvilken som helst flate, leser kameraet diskret opp teksten slik at brukeren kan høre det. Den revolusjonerende teknologien aktiveres ved intuitive bevegelse som å se mot teksten eller peke på teksten med fingeren, noe som gjør at OrCam MyEye er det eneste teknologiske hjelpemidlet som kan benyttes så enkelt. OrCam MyEye er tilgjengelig på flere enn ti språk inkludert norsk, finsk, dansk, svensk, engelsk og tysk.

 

Utviklet i Israel av Mobileye

OrCam Technologies ble etablert i Israel av professor Amnon Shashua og Mr. Ziv Aviram som begge også er medstiftere av Mobileye, et system som også benytter kunstig intelligens og som er i ferd med å bli implementert i mer enn 22 millioner biler verden over for å forhindre trafikkulykker. I august 2017 ble det annonsert at Mobileye var kjøpt opp av Intel for 15,3 milliarder dollar. Den første lanseringen av OrCam MyeEye fant sted i 2015 i USA.

 

 

Forrige artikkelDømt for synagogeangrepet i Sverige
Neste artikkelNorge må avvise palestinernes krav til såkalt «rett til å vende tilbake»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.