Norge må bevisstgjøre om jødiske flyktninger og Israel som nødhavn

Israel er blitt en nødhavn for jøder på flukt fra store deler av verden.

Jødiske flyktninger fra arabiske land fant nødhavn i Israel. (Arkivfoto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land fant nødhavn i Israel. (Arkivfoto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel tok imot de jødene i Europa som hadde overlevd Holocaust, jøder som de europeiske landene viste liten og ingen vilje til å gi en verdig framtid også etter krigen. Maksimalt 600 jøder var Norges regjering den gang villig til å motta, men bare dersom de hadde yrkeskunnskap Norge hadde behov for og «under forutsetning av at de selv kan løse boligspørsmålet i forståelse med de jøder som allerede er bosatt i Norge». Skulle resten av Vest-Europa tatt imot relativt like få jødiske flyktninger, ville det i høyden løst situasjonen for noen få titalls tusen av de flere hundre tusen jødene som var flyktninger etter krigen.

Israel er også blitt en nødhavn for 650.000 av de 900.000 jødene som ble jaget ut av den arabiske verden i de første tiårene etter andre verdenskrig. Jødenes røtter i Nord-Afrika og Midtøsten var flere tusen år gamle, men i løpet av de siste 70 årene er antallet jøder redusert i arabiske land fra omkring 1 million til under 10.000. Se tabell for eksempler.

Før 1948 utgjorde jødene en minoritet på ca. 2 prosent i arabiske land. De ble jaget ut etter at Israel ble opprettet. De fleste fant nødhavn i Israel, som i areal er 0,18 % av arealet til arabiske land.

I april 2008 vedtok den amerikanske Kongressen at den amerikanske administrasjonen ikke skal nevne palestinske flyktninger uten samtidig å nevne de jødiske flyktningene. Dette er et eksempel Norge bør følge.

MIFF forventer at regjeringen

  • når det er tale om flyktninger generelt, og palestinske flyktninger spesielt, også nevner jødiske flyktninger fra arabiske land.
  • arbeider for å gjøre jødenes flukt fra arabiske land til del av pensum i norsk grunnskole.
  • tar opp saken til jødiske flyktninger fra arabiske land i alle internasjonale fora hvor det framsettes krav om erstatninger til palestinske flyktninger. Norge bør også ha et spesielt fokus på dette i forbindelse med arbeidet som leder av Giverlandsgruppen.

 

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

Forrige artikkelIsraelsk programvare oppdager antisemittisme i sosiale medier
Neste artikkelMIFF-ungdommer møtte fire Knesset-representanter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.