Vaksine mot propagandaen til Norsk medisinstudentforening

Hva NMF aldri fortalte om mødredødelighet og bosetninger.

Studenter fra Norsk Medisinstudentforening (NMF) på Vestbredden i 2017. (Skjermdump fra @norpalsawa, Instagram)
Studenter fra Norsk Medisinstudentforening (NMF) på Vestbredden i 2017. (Skjermdump fra @norpalsawa, Instagram)

Tradisjonen tro har Studentforeningen i Den norske Legeforening arrangert tur til Vestbredden og Israel denne sommeren.

 

NMF og mødredødelighet

10. eller 11. juli publiserte NMF en Instagram-historie fra turen som inkluderte dette bildet.

NMF har tydeligvis fortalt om en vellykket fødsel. «Dessverre er det ikke alltid sånn,» fortsetter legestudentene. «På Vestbredden er mødredødeligheten 42 per 100.000. Til sammenlikning er den 5 per 100.000 på israelsk side.»

Til sammenligning var mødedødeligheten 239 per 100.000 i utviklingsland i 2015, ifølge WHO. Gjennomsnittet i verden var 216 i 2015, ifølge Verdensbanken.

NMF synes det var naturlig å sammenligne de bistandstrengende palestinerne på Vestbredden med et OECD-land som Israel. Men hva med de nærmeste naboene i øst? I Jordan er mødredødeligheten 58 per 100.000. Jordan okkuperte Vestbredden fra 1948 til 1967. Til tross for Israels kontroll i området, har altså mødredødeligheten hatt en mer positiv utvikling vest for Jordan-elven enn øst for Jordan-elven. Dette passer ikke inn i «medisinblandingen» som aktivistene i NMF forsøker å fore sine medlemmer med.

 

NMF og israelske bosetninger

NMF prøvde også å undervise om israelske bosetninger i sin Instagram-historie.

Det er Israels arabiske fiender som har utnyttet FN-systemet til å erklære bosetningene ulovlige. Israel på sin side kan vise til historie og folkeretten for å argumentere det motsatte. Israelerne har som betingelse for en palestinsk stat at den må leve i fred, slik FN-resolusjon 242 også fastslår. Så lenge det ikke kommer noen signaler om at palestinerne er villig til å gå med på dette, og israelerne erfarer at Vestens press ensidig legges på dem, forbeholder de seg retten til å fortsette å bygge nye hjem i de områdene de har tenkt å beholde etter en avklaring av grensen.

NMF fortalte aldri at til tross for 50 år med bygging, dekker bosetningene og deres jordbruksarealer kun 2,7 prosent av arealet på Vestbredden.

 

NMF og «Muren»

I fjor poserte deltakerne foran en mur med teksten «Muren er et helseproblem». NMF har nok aldri fortalt sine medlemmer om statistikken som viser dødstallene på israelsk og palestinsk side før og etter sikkerhetsbarrieren ble bygget fra 2002. Legestudentene ønsker seg vel ikke tilbake til tilstanden i 2001 og 2002?

– Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv også på palestinsk side, fordi de israelske forsvarsstyrkene ikke trenger å gjennomføre så mange operasjoner i de palestinske byene, forklarte daværende Knesset-medlem Michael Melchior i 2007. Han var Knesset-medlem på listen til det israelske Arbeiderpartiet. Han sa det slik i artikkelen Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag:

«– Jeg gir dem rett som synes barrieren er skammelig. Jeg synes også den er skammelig. Den splitter i stedet for å samle, innleder Melchior.

– Men, fortsetter han, hver dag redder den masse av menneskeliv. Den redder også liv på palestinsk side, fordi Israel i mindre grad må gå inn med soldater i palestinske byer.

Melchior kjenner godt til lidelsene som mange palestinere blir påført på grunn av barrieren, men for ham veier hensynet til menneskeliv tyngst. Han påpeker også at palestinere som klager på murens trasé kan få sin sak prøvd for den israelske høyesterett.

– Til tross for det som står i norske aviser, er det israelske samfunnet sensitivt til lidelsene på den andre siden, påpeker Melchior.

– Det var ikke noen som ønsket sikkerhetsbarrieren, og jeg håper å være den første til å rive den ned, sier Melchior. Men før det kan skje, må palestinerne stanse terror og gi Israel sikre og anerkjente grenser.»

Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

Forrige artikkelIsrael angrep syriske mål ved grensen
Neste artikkelSyrisk asylsøker slipper fengselsstraff etter angrepet på en jødisk restaurant
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.