Norge må likebehandle Israel med andre land når det gjelder våpenhandel

Lik og del om du er enig!

Et israelsk F-16 D 041 tar av for første gang etter overhaling. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)
Et israelsk F-16 tar av fra en israelsk flybase. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Regjeringen gjorde det tidlig klart at det ikke var aktuelt å selge norskproduserte våpen til Israel. Statssekretær Bård Glad Pedersen sa til Dagen 25. oktober 2013: «Hovedprinsippet er at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.»

MIFF respekterer i utgangspunktet dette standpunktet, men når vi ser at dette prinsippet ikke følges for en rekke andre land er det vanskelig å forstå.

Den siste stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2016 viser at Norge selger våpen til flere arabiske land (som er involvert i krigene i Syria og Jemen) og til andre land som er involvert i væpnede konflikter og bekjempelse av interne opprørsstyrker (borgerkriger).

I mars ble det kjent at Kongsberg Gruppen er i ferd med å inngå den største enkeltkontrakten i konsernets over 200 år lange historie. Våpensalget går til Qatar, som er dypt involvert i Syria og som er en av de fremste sponsorene av Hamas-regimet på Gaza-stripen.
MIFF aksepterer ikke at Norge avviser våpensalg til Israel samtidig som vi selger våpen i stor stil til støttespillere av Israels fremste fiender og terrorister.

MIFF forventer at regjeringen

  • revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel, og legger til grunn de samme kriterier for salg og kjøp av våpen fra Israel som for andre NATO-partnerland.
Forrige artikkelIsraelsk soldat drept av skarpskyttere
Neste artikkelNorge må likebehandle Israel når det gjelder overvåkning og kritikk i konflikt- og krigssituasjoner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.