Norge må likebehandle Israel med andre land når det gjelder våpenhandel

Lik og del om du er enig!
Et israelsk F-16 D 041 tar av for første gang etter overhaling. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)
Et israelsk F-16 tar av fra en israelsk flybase. (Foto: Avihai Soher, Israel Air Force)

Regjeringen gjorde det tidlig klart at det ikke var aktuelt å selge norskproduserte våpen til Israel. Statssekretær Bård Glad Pedersen sa til Dagen 25. oktober 2013: «Hovedprinsippet er at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.»

MIFF respekterer i utgangspunktet dette standpunktet, men når vi ser at dette prinsippet ikke følges for en rekke andre land er det vanskelig å forstå.

Den siste stortingsmeldingen om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2016 viser at Norge selger våpen til flere arabiske land (som er involvert i krigene i Syria og Jemen) og til andre land som er involvert i væpnede konflikter og bekjempelse av interne opprørsstyrker (borgerkriger).

I mars ble det kjent at Kongsberg Gruppen er i ferd med å inngå den største enkeltkontrakten i konsernets over 200 år lange historie. Våpensalget går til Qatar, som er dypt involvert i Syria og som er en av de fremste sponsorene av Hamas-regimet på Gaza-stripen.
MIFF aksepterer ikke at Norge avviser våpensalg til Israel samtidig som vi selger våpen i stor stil til støttespillere av Israels fremste fiender og terrorister.

MIFF forventer at regjeringen

  • revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel, og legger til grunn de samme kriterier for salg og kjøp av våpen fra Israel som for andre NATO-partnerland.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise