Norge må likebehandle Israel når det gjelder overvåkning og kritikk i konflikt- og krigssituasjoner

Lik og del om du er enig!

Det blir anslått at norske styrker har drept mellom to tusen og fire tusen mennesker i Afghanistan fra 2001-2011. Det får forsvinnende liten oppmerksomhet i forhold til alt fokuset på Israels krigføring. (Illustrasjonsfoto: PRT Meymaneh, flickr.com)
Det blir anslått at norske styrker har drept mellom to tusen og fire tusen mennesker i Afghanistan fra 2001-2011. Det får forsvinnende liten oppmerksomhet i forhold til alt fokuset på Israels krigføring. (Illustrasjonsfoto: PRT Meymaneh, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I desember 2017 kom en oppdatert rapport om antisemittisme i Norge fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

I rapporten ble et representativt utvalg i det norske folk presentert med en rekke påstander om konflikten mellom Israel og palestinerne. En av dem var påstanden: «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.»

Hele 7 prosent svarte det «stemmer helt». I tillegg svarte 25 prosent at det «stemmer nokså godt». 37 prosent sier det er umulig og svare eller har ikke svart.

Bare 31 prosent av det norske folk har kunnskap nok om det som skjedde under andre verdenskrig, eller om det som skjer i Midtøsten i dag, til å kunne ta avstand fra påstanden. 21 prosent sier det «stemmer nokså dårlig» og 10 prosent sier det «stemmer ikke i hele det tatt».

Den arabiske befolkningen innenfor grensene av det tidligere britiske mandatområdet har tidoblet seg de siste hundre år. Forventet levealder i Gaza og på Vestbredden har økt fra 54 år i 1970 til 68 år i 1990 og til 73 år i 2015. I de europeiske land som nazistene kontrollerte i noen få år, ble to tredeler av den jødiske befolkningen utryddet i et industrielt massemord.

MIFF mener svarene på denne påstanden er et direkte resultat av norske massemediers snevre og ensidige dekning av konflikter hvor Israel er innblandet gjennom de siste tiår.

Men det skyldes også at norske myndigheter ikke likebehandler Israel når det gjelder overvåkning og kritikk i krigssituasjoner. – I forhold til hva som er vanlig ellers i verden, fulgte Israel reglene for krigføring «godt over gjennomsnittlig» under krigen på Gaza-stripen 2008/2009, mener seniorforsker Cecilie Hellestveit. Likevel gir Norge store millionoverføringer årlig til grupper som forsøker å ta israelske soldater og offiserer i den minste feil.

På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen, viste Afghanistan-undersøkelsen til Forsvaret fra februar 2013.

MIFF forventer at regjeringen

  • endrer støtteprofilen slik at Israel blir likebehandlet.
Forrige artikkelNorge må likebehandle Israel med andre land når det gjelder våpenhandel
Neste artikkelNorske avisers dobbeltstandard beviser hvorfor Israel må styrke seg som det jødiske folkets nasjonale hjemland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.