Hvorfor strømmer tusener av nordmenn til Telenor Arena for å høre musiker med jødehat på repertoaret?

Roger Waters spiller på Telenor Arena 14. og 15. august.

Roger Waters. (Foto: Guillermo Cadiz, flickr.com)
Roger Waters. (Foto: Guillermo Cadiz, flickr.com)
 
Støtter DU det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland? Klikk her for å bli medlem av MIFF fra kun kr. 4,- per uke

Tusener av nordmenn har kjøpt billett for å høre Roger Waters på Telenor Arena 14. og 15. august. Tittelen på turnéen er «Us + Them».

Waters har en tendens til å dele verden i «oss» og «dem». «Oss», for Waters, er innbyggerne i alle landene han ikke boikotter, statene han ikke anklager for apartheid og ikke sammenligner med Nazi-Tyskland. «Dem» er israelerne. Det er bare dem han boikotter, anklager for apartheid og sammenligner med Nazi-Tyskland. Etter konserter har han latt publikum ødelegge store ballong-griser med davidsstjerne på, griser som etter Waters egen forklaring representerer «ondskap».

I Tyskland er det ledere som gjenkjenner antisemittisme når de ser den. Dieter Reiter, ordfører i München, sier Waters ikke vil få holde konsert i kommunens konsertanlegg i framtiden.

– Hans antisemittiske oppvigleri er ikke velkommen til München, skrev Reiter i en pressemelding i juni.

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair mener Waters har gjort seg skyldig i antisemittisk retorikk når han sammenligner Israel og Nazi-Tyskland.

– Kritikken Waters retter mot Israel er så latterlig, den når et punkt hvor den er grunnleggende fiendtlig mot ideen at det jødiske folk skal ha et hjemland, sier Blair.

«Sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk,» er oppført som et eksempel på antisemittisme i arbeidsdefinisjonen til International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) som Norge og 24 EU-land har stilt seg bak.

Filmskaper Ian Halperin har jobbet med en dokumentar om Waters. Han mener artistens mangeårige kamp mot Israel ikke bare handler om den israelske politikken.

– Jeg har intervjuet musikere som har jobbet med ham i en årrekke og det de sa var alarmerende. De påstår at han har vært anti-jødisk i over 25 år. Mannen har helt klart en agenda, sier Halperin i et intervju med Jerusalem Post.

– Å sammenligne Israel med Nazi-Tyskland var den største fornærmelsen til minne av de seks millionene uskyldige jøder som døde. Det viser meg at han er en antisemitt og at han har en agenda ikke bare mot Israel, men mot det jødiske folk, sier Halperin til Ha’aretz.

Forrige artikkelIsraelsk feltsykehus har behandlet 6.800 syrere det siste året
Neste artikkelNytt lavmål av Dagbladet – rasisme, antisemittisme og fake news i en salig blanding
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -