Bra at Søreide er enig med Støre om Israels sjøblokade av Gaza

– Israel hadde rett til å stanse norsk skip i internasjonalt farvann, skriver utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Jonas Gahr Støre og Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Bent Sønvisen, Arbeiderpartiet, flickr og Norway Mission EU)
Jonas Gahr Støre og Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Bent Sønvisen, Arbeiderpartiet, flickr og Norway Mission EU)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Søndag 29. juli stanset israelske marine et norsk skip som var på vei for å bryte den lovlige sjøblokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen. De humanitære varene som skipet hadde med seg var mye mindre enn én promille av det som daglig gikk inn til Gaza via israelske grensestasjoner i første halvår.

Allerede før det norske skipet ble stanset ga SV-leder Audun Lysbakken sin støtte til mannskapet. SV-leder støtter brudd på folkeretten og vil ha fri våpentilgang til islamistene i Hamas, skrev MIFF.

I etterkant sendte Lysbakken følgende skriftlige spørsmål til utenriksministeren:

«Hvordan vurderer utenriksministeren lovligheten av hendelsen der israelsk militære stanset båten Kårstein som seilte under norsk flagg i internasjonalt farvann, og hvilke undersøkelser gjør norske myndigheter selv for å få klarhet i saken?»

Sommeren 2011 var Lysbakken medlem av den rødgrønne regjeringen. Da sa hans egen regjeringskollega Jonas Gahr Støre, ifølge Aftenposten: «Israel handler ikke i strid med folkeretten med sin blokade av Gazastripen.»

– Israel oppfatter at de er i væpnet konflikt med Hamas på Gazastripen og frykter våpensmugling og rakettangrep. Folkeretten åpner for den type kontroll i væpnede konflikter, sa Støre.

Noen måneder tidligere advarte Støre partikollegaer som hadde planer om å delta i et forsøk på å bryte sjøblokaden.

– Slike konvoier er stort sett symbolske, for det er lite de kan bringe med seg av varer som ikke kan bringes i land landeveien. Det som kommer sjøveien vil med stor sannsynlighet gå til en Hamas-kontrollert økonomi. Det tror jeg man må være seg bevisst, sa Støre til VG.

– Jeg forholder meg til at de må ta ansvar for sine handlinger i forhold til både at man er på innsiden av både norsk og internasjonal lov og at de er trygge på at de ikke blir utnyttet av grupper som har andre mål enn det de ønsker å støtte, la han til.

Støres linje har stort sett gjennomslag i Arbeiderpartiet. Bare noen ganske få av Aps stortingsrepresentanter satte sitt navn under et opprop i støtte til mannskapet på det norske skipet etter den israelske bordingen 29. juli.

I likhet med Støre, støtter utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) Israels rett til å praktisere sjøblokade av Gaza-stripen. Hun skriver i sitt svar til Lysbakken:

«I den rådende situasjonen i Gaza kan det ikke uten videre legges til grunn at den israelske sjøblokaden i seg selv er i strid med folkeretten.

En stat som har etablert en sjøblokade i henhold til folkeretten har rett til å stanse og oppbringe skip, også fra nøytrale stater, som forsøker å bryte sjøblokaden. Denne adgangen gjelder også på åpent hav, dersom det fremstår som klart at skipet har til hensikt å bryte sjøblokaden.»

Støre sa i 2011 at blokaden var «uakseptabel, men ikke folkerettsstridig». Syv år senere skriver Søreide:

«Det er ingen tvil om at den humanitære situasjonen i Gaza er svært krevende. Dette var tydelig under mitt besøk i Gaza i forrige uke. Fra norsk side har vi ved gjentatte anledninger gjort det klart at stengningsregimet knyttet til Gaza må lettes for å tilrettelegge for gjenoppbygging, økonomisk vekst og forbedring av den humanitære situasjonen. Stengingsregimet er et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidler. Det er kun forhandlinger mellom partene, og forsoning på palestinsk side, som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjonen.»

Søreide høster massiv kritikk i kommentarfeltet til FriFagbevegelse etter at hun ga sin støtte til den israelske bordingen av det norske skipet. Det er ikke bare Lysbakken som har glemt hva de rødgrønne selv sa i en lignende situasjon.

Forrige artikkel– Smilden må høre mer på MIFF-stemmene i hodet
Neste artikkelNTB bruker løgn i grov blodanklage mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.