Hva Operasjon Dagsverk må gjøre for å få grønt lys fra MIFF

Replikk til Operasjon Dagsverk.

Faksmile fra avisen Dagen 22. august 2018.
Faksmile fra avisen Dagen 22. august 2018.
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Fredrik Glad-Gjernes (KFUK-KFUM Global) og Frida Jøraholmen Andresen (Operasjon Dagsverk) berører lite av substansen i MIFFs kritikk av Operasjon Dagsverk i sitt innlegg i avisen Dagen 22. august.

MIFF er ikke negativ til at dere kritiserer Israel og enda mindre negative til at palestinske ungdommer får hjelp. Men vi kritiserer at alle organisasjonene som skal forvalte årets OD-penger går inn for «bred økonomisk boikott» av Israel. Dere benekter nå at palestinere skal få opplæring i boikott, men dere kan ikke benekte at det i KFUK-KFUM Globals søknad til OD står at palestinske ungdommer skulle bli «involvert i» Free Palestine-kampanjen. Det er en kampanje hvor boikott er et sentralt element.

MIFF synes det er flott at dere «anerkjenner Israel som en legitim stat», men påpeker at YWCA Palestine ser på «rett til retur som hellig» og skriver «at det ikke kan bli fred uten den». «Den har ingen foreldelse og kan ikke bli fjernet med en avtale eller etableringen av en [palestinsk] stat,» skriver YWCA videre. Det palestinske kravet om «rett til retur» er nettopp det som mer enn noe annet har hindret fred. Dersom Israel blir presset til å gå med på «rett til retur» vil verdens eneste jødiske stat bli borte og erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Nidal Abuzuluf, en av de palestinske lederne i YMCA som skal være med på å forvalte OD-pengene, bekrefter i innlegg på MIFFs nettside at han avviser Israel som en jødisk stat.

MIFF har ikke hørt foredragene dere skal holde i norske skoler, «den skumle undertonen av antisemittisme og antisionisme» var det en elev i videregående skole som oppfattet. Men vi har sett at dere rekrutterer foredragsholdere gjennom Fellesutvalget for Palestina, og vi har lest infomaterialet på nettsiden frihettilaleve.od.no. Der ser vi at dere fortier helt at jødene ble drevet ut av den arabiske verden etter 1948. Vi finner flere rene faktafeil og ser en grov ensidighet i framstillingen. Det er ikke dette som kan «stimulere til refleksjon om global utvikling» i norske skoler.

MIFF vet at Jihad er et vanlig arabisk etternavn – dessverre er det slik. Kjernen i vår kritikk av 12-åringen Janna Jihad er ikke hennes etternavn, men hva hun sier og står for. Enda mer alvorlig er det at OD fremstiller henne som fredsaktivist. Jihad sier hun «lever den tredje intifadaen» og kjemper for å «frigjøre Palestina fra elven til havet». En jente som roper kamprop for å fjerne Israel, verdens eneste jødiske stat, bør ikke gis noen stemme i Norge eller på Vestbredden. Kunne palestinske ungdommer få opplæring i ikke-vold, ville det være veldig bra – men Janna Jihad kommer fra en palestinsk klan med en lang historie i bruk av vold og voldsforherligelse.

KFUK-KFUM Global kan redde årets OD-prosjekt med noen enkle tiltak. 1) Si nei til boikott av Israel – den er dypt umoralsk og kontraproduktiv for fred. 2) Si nei til «rett til retur». Dere støtter ingen slik rett for barnebarn og oldebarn av noen andre flyktninggrupperbare den som truer Israels fundamentale karakter. 3) Rett opp feil og ensidighet. Utdannings- og utviklingsprosjekter i skolen er ikke arena for snevre narrativ. 4) Innrøm at Janna Jihad står for en agenda som må avvises bestemt, og at det var en alvorlig feil å involvere henne. 5) Si åpent, sammen med de palestinske samarbeidspartnerne, at dere anerkjenner Israel som en jødisk stat.

Når dere har gjort dette, vil MIFF ønske dere lykke til med årets prosjekt! Spørsmålet er om dere er villige?

Forrige artikkel– Neste gang er det palestinernes tur til å få noe veldig godt
Neste artikkelPalestinske myndigheter truer arabere i Jerusalem til ikke å delta i lokaldemokratiet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -