– Det nytter ikke å fortsette et arbeid som ikke fungerer

– Så lenge vi fortsetter med bistand til PA, kommer vi ikke unna at Norge blir medskyldig i palestinske selvstyremyndigheters belønning av terror, sier Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF.

Bengt Ove Nordgård er styreleder i MIFF. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Bengt Ove Nordgård er styreleder i MIFF. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Onsdag 19. september ga utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skriftlig svar til stortingsrepresentant Steinar Reiten. Hun skrev at palestinske selvstyremyndigheters «støtteordning til fanger og deres familier» er «uakseptabel». Utenriksministeren lovte også å fortsette arbeidet for å få slutt på ordningen.

– Jeg er spent på å høre hvordan Utenriksdepartementet har tenkt å fortsette arbeidet, for det er åpenbart at dialogen de har hatt med PA om dette de siste årene ikke har ført til noen endring i riktig retning, kommenterer Bengt-Ove Nordgård, styreleder i MIFF. De siste årene har palestinske selvstyremyndigheter stadig øket bevilgningene til budsjettpostene som belønner dømte terrorister og deres familier. I august sendte MIFF et varsel til Riksrevisjonen om saken: Norsk bistand bidrar til å belønne terror og finansiere hatefulle ytringer.

Reiten siterte fra MIFFs varsel til Riksrevisjonen i sitt spørsmål til utenriksministeren: «I følge tall fra organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) utgjør lønn til fengslede terrorister og deres familier 7,5 prosent av PAs totale budsjett for 2018. Beløpet som brukes på belønning av terror (terrordømte i fengsel, løslatte terrorister og deres familier) tilsvarer i følge MIFF 44 prosent av den totale summen som PA håper å få i utenlandsk bistand i 2018.»

Utenriksministeren har ingen innsigelser mot MIFFs faktaopplysninger i saken. «Fra norsk side har det ved gjentatte anledninger blitt formidlet tydelig til de palestinske selvstyremyndighetene at støtteordningen til fanger og deres familier er uakseptabel. De palestinske selvstyremyndighetene har forsikret at norske bistandsmidler ikke brukes til dette formålet. Dette ble igjen bekreftet i mitt møte med den palestinske finansministeren Shukri Bishara 5. august i år. Flere andre store givere, som Norge har tett dialog med i dette spørsmålet, har mottatt liknende forsikringer. Vi vil fortsette å være en del av det internasjonale arbeidet for å få slutt på den nåværende ordningen,» skriver Søreide.

– Siden 2013 har tre norske utenriksministre tatt denne saken opp, men de milde formaningene fra norsk side har tydeligvis ikke hatt noen virkning. Hvorfor vil ikke UD stille betingelser om endring for fortsatt støtte? spør Nordgård. I en rekke andre tilfeller har Norge truet med å holde bistandsmidler tilbake når mottakerne står for politikk eller holdninger som er uakseptable for Norge.

I 2013 skrev MIFF:

«Den norske regjering må være tydelig. Et belønningssystem for dømte terrorister, som skaleres etter straffens lengde, og dermed også etter terrorhandlingens alvorlighet, er fullstendig uakseptabelt. Noe er fundamentalt galt i PAs prioriteringer når terrorister som planla angrep hvor titalls sivile ble drept får månedslønn som er flere ganger større enn palestinske politimenn. Uten terror kunne en palestinsk stat vært på plass for lenge siden. Så lenge terror belønnes vil ikke Norge skyte inn en eneste ny krone i statsbyggingsprosjektet.»

I varselet til Riksrevisjonen skrev MIFF blant annet:

  • Riksrevisjonen oppfordres til å undersøke om Utenriksdepartementet ved sin generelle budsjettstønad til PA gjør seg skyldig i brudd på Straffelovens forbud mot terrorfinansiering og oppfordring til terror.
  • Riksrevisjonen oppfordres til å undersøke om Utenriksdepartementet ved sin generelle budsjettstønad til PA gjør seg skyldig i brudd på Straffelovens forbud mot hatefulle ytringer.
Forrige artikkel– Vi vil fortsette arbeidet for å få slutt på støtteordningen til palestinske fanger
Neste artikkelHizbollah: – Israel har ikke lykkes i å forhindre oss i å få presisjonsraketter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.