Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Fotokunst i Østre Aker kirke gjør horribel sammenligning

Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)
Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)
Berlin-muren og sikkerhetsbarrieren på Vestbredden ble bygget for radikalt forskjellige formål. Dessuten tar Kirkeuka feil når de skriver at barrieren blir stadig lengre.

Som i fjor, var den tyske fotografen Reiner Schaufler på plass med sin fotokunst som en del av årets Kirkeuka for fred i Palestina og Israel. I 2017 viste han «Political Anatomy of Hell, en vandring gjennom Vestbredden» i Asker kirke. Den gang skrev MIFF:

«Fotografen bak utstillingen, Reiner Schaufler, opprinnelig fra Tyskland, fortalte gudstjenestefolket at han har en «rar fortrolighet med mur». På tur på Vestbredden i fjor hevdet han å ha møtt «det samme absurdistan» som han møtte på sine turer i Øst-Tyskland og Berlin før 1989. «Det er den samme situasjon for befolkningen som blir trakassert», hevdet han. «På tross av at det er to forskjellige ting, med Palestina i dag og med Øst-Tyskland før, så synes jeg det er ganske mange analogier og ganske mange ting som kan sammenlignes.» I hans neste kunstprosjekt, fortalte tyskeren, vil han sette Israels sikkerhetsbarriere på Vestbredden opp sammen med bilder av Berlin-muren.

Det aller meste kan sammenlignes. Men hvis man gjør det ærlig, er det de radikale forskjellene mellom «murene» man vil finne. Berlin-muren ble bygd av et kommunist-regime for å hindre egne innbyggere å flykte UT, og dermed skade regimets renommé. På den andre side er Israels mur bygd for å beskytte egne innbyggere, ikke minst jødiske flyktninger fra kommunistregimer og arabiske land, og hindre fiendtlige elementer fra å ta seg INN for å skade dem.

Noe av det tilsynelatende verste, mest aggressive, som vises blant bildene i «Political Anatomy of Hell» er en «fast installert vannkanon på separasjonsmuren i Betlehem». Hvis livssituasjonen på Vestbredden er helvete, hvilke ord vil menigheten i Asker for framtiden bruke på livssituasjonen til syrere, mexicanere, irakere og afghanere hvor titusener av mennesker blir drept hvert år? Hvilket ord vil de bruke til å beskrive situasjonen for de 74 landene som ligger lavere på FNs levekårsindeks? Vi vet ikke hvor ofte det er helvetesforkynnelse på dåpsgudstjenestene i Asker menighet, men denne uken kan altså menigheten få se med sitt blotte øye – i bare 14 bilder – hvordan helvetes kropp og struktur er oppbygd. Det er selvsagt helt tilfeldig at en så stor del av helvete er bygd av jøder og blir videreformidlet av en tysker.»

I år har Schaufler holdt sitt løfte. Sammenstillingen av bilder av Berlin-muren og sikkerhetsbarrieren på Vestbredden henger i Østre Aker kirke fra 26. august til 14. oktober. På nettsiden til Kirkeuka blir utstillingen presentert slik:

«Mellom Murene sammenligner to ikoniske grensesperringer: Berlin-muren og barrieren på Vestbredden. Begge sperrer symboliserer – utover sin umiddelbare, fysiske innvirkning på livet til millioner av mennesker – geopolitiske, religiøse og sosio-etniske avgrensninger i hver sin historiske kontekst. De to grenseanleggene har mye til felles – ikke bare skapte og skaper de geografiske «øyer» som ikke kan forlates uten videre av menneskene innenfor – begge grenser provoserer også helt forskjellige meninger og holdninger, avhengig av hvilke sosiale, etniske, religiøse og politiske miljøer en hører til. Deres funksjon og konsekvenser tolkes helt forskjellig fra hver sin side av barrieren. Dessuten skapte og skaper de et eget urbant landskap med mange likhetstrekk. En ting skiller dem: Mens Berlin-muren er historie, blir barrieren i Vestbredden stadig lengre og høyere.»

Det stemmer ikke at barrieren på Vestbredden blir høyere. Det stemmer heller ikke at den blir særlig lengre. De siste ti årene, og særlig de seks siste, har byggingen i praksis stått stille. I 2012 var 440 kilometer av barrierens trasé bygd og 57 kilometer var under bygging, ifølge B’Tselem. I desember 2017 var bare 465 kilometer ferdig, ifølge FN-tall gjengitt av Jerusalem Post.

Det er venstresiden i Israel som ivrer mest for å bygge barrieren ferdig, men de er ikke ved makten. Den nåværende høyreorienterte regjeringen vil ikke bevilge mer penger til utbyggingen. Derfor står det stille.

 

Bakgrunn

Fra 16. september til 23. september 2018 arrangeres “Kirkeuka for fred i Palestina og Israel”. De siste årene har MIFF satt et kritisk søkelys på innhold og vinkling i Kirkeuka.

I 2018 hentet arrangørene en israeler som utroper «okkupasjonen» til «essensen av all ondskap».

Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)
Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)
Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)
Fotoutstillingen «Mellom Murene» henger i Østre Aker kirke. (Foto: Nikolai Sandved)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart