NUPI har oppdatert Waages artikkel med lenke til MIFFs faktasjekk

– MIFF har kontaktet NUPI «om at flere opplysninger i artikkelen er usanne og falske», skriver NUPI i en oppdatering.

NUPI har oppdatert professor Hilde Henriksen Waages artikkel med lenke til MIFFs faktasjekk, hvor vi påpeker en rekke feil og mangler. (Skjermdump fra Nupi.no)

Tirsdag 23. oktober publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) artikkelen Hvorfor er det ikke fred mellom Israel og palestinerne? på sin nettside rettet mot skoleelever. Forfatter av artikkelen er professor Hilde Henriksen Waage.

Onsdag 14. november publiserte MIFF artikkelen Norsk Utenrikspolitisk Institutt bruker løgnkartene som MSNBC har beklaget at de brukte. Dagen etter hadde MIFF også gjennomgått Waages tekst, som ikke uventet viste seg å være ekstremt ensidig og skjemmet av faktafeil slik en rekke av professorens andre tekster og uttalelser om samme tema.

Etter MIFFs kritikk har NUPI nå flyttet løgnkartene fra midten av artikkelen til bunn. De har lagt inn disse kommentarene med lenker som vi gjengir i sin helhet i rosa tekst:

Red.anm.:

NUPIs artikkelserie «Hvor hender det?» benytter seg av forskere og fageksperter som baserer sine tekster på forskning. Det gjelder også denne artikkelen. Det er imidlertid viktig å være klar over at historien om og oppfattelsen av konflikten mellom Israel og palestinerne er et stridstema som er sterkt politisert. Skillelinjene går mellom miljøene som enten kjemper Israel eller palestinernes sak. Det er ulike versjoner og framstilling av hva som blir oppfattet som sannheten. Etter at NUPI publiserte denne saken, har Med Israel for fred (MIFF Norge) kontaktet NUPI og skrevet kommentarer på sine nettsider og i sosiale medier om at flere opplysninger i artikkelen er usanne og falske. Særlig har kartet som NUPI benyttet som illustrasjon til artikkelen, blitt kritisert av MIFF. Slike situasjoner er ikke uvanlig når man skriver om eller prater om denne konflikten. Vi ønsker at norske skoleelever skal være kildekritiske, uansett hvilken side av saken det er snakk om, og forstå at dette temaet er svært omstridt.

Disse kartene er omstridte og illustrerer verken staten Palestina (denne eksisterer ikke) eller palestinerne og israelernes eiendomsrett til land. De er en illustrasjon på hvordan området palestinerne har bodd på, gradvis har blitt mindre – fra britenes mandat over området og frem til år 2000.
Disse kartene er omstridte og illustrerer verken staten Palestina (denne eksisterer ikke) eller palestinerne og israelernes eiendomsrett til land. De er en illustrasjon på hvordan området palestinerne har bodd på, gradvis har blitt mindre – fra britenes mandat over området og frem til år 2000.

Her er noen lenker til virkelighetsbeskrivelser fra forskjellige sider som kritiserer, presiserer og forsvarer deler av kartet over, og som godt illustrerer hvordan den historiske fremstillingen av konflikten er gjenstand for uenighet:

Denne “Hvor hender det?”-artikkelen er skrevet i forbindelse med Operasjon Dagsverk (OD) 2018, der inntekter gikk til palestinsk ungdom. MIFF har også kritisert OD-temaet. Dette kan du blant annet lese om i VG og Aftenposten.

— Sitat slutt NUPI —

MIFF har påpekt overfor NUPI at bildeteksten fortsatt er ukorrekt og forvirrende. Palestinerne bor over store deler av Israel og også på andre deler av Vestbredden enn det som er markert grønt i det siste kartet.

Det er ellers merkelig at Hilde Henriksen Waage, som NUPI mener skriver forskningsbasert, ikke har merket seg verken Irans eller radikal islamismes rolle i konflikten. MIFF avsluttet vår faktasjekk slik: «Det muslimske brorskapets religiøst motiverte krig mot Israel er helt fortiet, også det faktum at Hamas ser seg som del av denne jihad-kampanjen.

Dersom norske skoleelever skal danne seg et balansert og objektivt bilde av konflikten mellom Israel og palestinerne nytter det ikke å lese NUPI-artikkelen. Slik den fremstår med alle sine feil og mangler er den ensidig propaganda, som enhver lærere bør trene sine elever til å avsløre.»

NUPI skal ha ros fordi de nå gir norske skoleelever lettere mulighet til å finne ulike versjoner, men det er beklagelig at alle faktafeilene fortsatt står tilbake i teksten.

Forrige artikkelLike før TV-stasjonen ble bombet oppfordret den til «død over Israel»
Neste artikkelNRK Her og nå ble NRK Fortid og forsnakkelser
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.