Jihad og falske anklager mot MIFF på syv sider i Stavanger Aftenblad

Lørdag 24. november bretter Stavanger Aftenblad ut Janna Jihad på syv sider. Men avisen hadde ikke stor nok samvittighet til å gjøre kritisk journalistikk.

Faksmile av forsiden til Stavanger Aftenblads Magasin lørdag 24. november 2018.
Faksmile av forsiden til Stavanger Aftenblads Magasin lørdag 24. november 2018.
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Allerede på første side – forsiden av Magasin-delen til Aftenbladet – lar avisen en av Janna Jihads typiske overdrivelser komme fram ukritisk. «Alle som vokser opp her risikerer livet,» sier Janna Jihad. Dette er åpenbart feil. Som MIFF påpekte i vår første artikkel om Janna Jihad i august, har jenta en lang historie med overdrivelser og usannheter som i effekt demoniserer Israel.

På den andre siden skriver Aftenbladet at Janna Jihad er jenta «med den store samvittigheten». De nevner ikke at samvittigheten hennes blant annet tillater henne å publisere kart uten Israel, lyve om Israel og hylle vold.

 

Ensidig

På den tredje siden forteller Aftenbladet om konflikt mellom Janna Jihads landsby og «jødiske bosettere» i nærheten. Aftenbladet gir bare palestinernes anklager, ikke bosetternes versjon.

Aftenbladet skriver også: «Det falt den norske organisasjonen Med Israel for fred tungt for brystet at skoleungdom skulle samle inn penger til palestinerne. De svarte med annonser i Norge største aviser, der de påstår at det oppfordres til knivstikking og selvmordsterror.»

Dette er falske anklager. MIFF har ikke protestert mot innsamling av penger til palestinerne. Vi har protestert mot innsamling til organisasjoner som vil boikotte Israel og jobber for en framtid der verdens eneste jødiske stat blir erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Vi har også protestert mot Operasjon Dagsverks ensidige og demoniserende informasjon overfor norske skoleelever.

MIFF skrev tvert imot til ledere i Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global 22. august: «MIFF er ikke negativ til at dere kritiserer Israel og enda mindre negative til at palestinske ungdommer får hjelp. Men vi kritiserer at alle organisasjonene som skal forvalte årets OD-penger går inn for «bred økonomisk boikott» av Israel. Dere benekter nå at palestinere skal få opplæring i boikott, men dere kan ikke benekte at det i KFUK-KFUM Globals søknad til OD står at palestinske ungdommer skulle bli «involvert i» Free Palestine-kampanjen. Det er en kampanje hvor boikott er et sentralt element.»

I en variant av MIFFs annonse som kom på trykk i noen aviser skrev vi: «Tamimi har også oppfordret til knivstikkinger og selvmordsterror.» Ahed Tamimi er Janna Jihads kusine og beste venn.

I januar 2018 sa Tamimi: «…vår styrke er i våre stener. Jeg skulle ønske alle over hele verden kunne forene seg slik at vi kan frigjøre Palestina, fordi Trump må bære ansvaret for den avgjørelsen han tok for enhver palestinsk reaksjon, enten det er med knivstikkinger, martyroperasjoner [selvmordsbombinger] eller steinkasting.»

 

Ikke et ord om terror

På den femte siden skriver Aftenbladet: «Piggtråd og uvennlighet strekker seg mot den grå himmelen.» Piggtråd og andre sikkerhetstiltak i området er på plass for å hindre nye terrorangrep tilsvarende det som ble gjennomført i nabobosetningen Halamish senest i juli 2017. Tre israelere ble drept, Yossi (70), Chaya (46) og Elad (36). Yossis kone, Tova (68) ble også knivstukket og alvorlig skadet før hun klarte å komme seg unna og komme seg i skjul. Elads kone og tre barn klarte å barrikadere seg i et rom. De opplevde ikke mye vennlighet fra den 19 år gamle palestinske angriperen. Aftenbladet nevner ikke terrorangrepet.

I en film viste Operasjon Dagsverk kartet som familien til Janna Jihad har ute i hagen, hvor Israel er utslettet. «På døren til gangen henger et kart over landet slik det var i 1948,» skriver Aftenbladet. Fremkom det på kartet at Palestina den gang var et britisk mandatområde som skulle legges til rette for et nasjonalt hjemland for jøder? Neppe. Aftenbladets beskrivelse røper at Janna Jihads familie også inne i huset har et kart hvor Israel er utslettet.

 

Vil bare leve i fred?

På den sjette siden kommer det fulle sitatet som ble brukt i ingressen på den andre siden. «Alle barn i Palestina kan bli skadet eller drept av de israelske styrkene. Alle som vokser opp her risikerer livet,» sier Janna Jihad. Aftenbladet skriver at hun «fastslår» det. «Vi må ikke la flere generasjoner ha det slik,» legger hun til.

Men alle barn i de palestinske selvstyreområdene kan ikke bli skadet eller drept av de israelske styrkene, alle risikerer ikke livet. Det er de som deltar i voldelig kamp og konfrontasjoner som er utsatt. Dessverre er Janna Jihad medlem av en klan som har gjort det til et levebrød med voldelig kamp og konfrontasjon.

I 2001 ledet Ahlam Tamimi en selvmordsbomber til pizzarestauranten Sbarro i Jerusalem. Femten mennesker ble drept, inkludert sju barn og en gravid kvinne da terroristen utløste bomben. 130 mennesker ble skadet. Reaksjonene på målrettede angrep mot barn og sivile er ikke de samme alle steder på jorden. Ahlam Tamimi forteller hvordan vanlige palestinere smilte fornøyd etter massedrapet hun deltok i. Janna Jihads familie har ofte fortalt hvor stolte de er over Ahlam Tamimi og hennes «motstandskamp». Janna Jihad deltok for ikke mange år siden i Ahlam Tamimis bryllup.

Skal man tro filmen til Operasjon Dagsverk og Aftenbladet, er Janna Jihad en engasjert ungdom som har en sterk uavhengig stemme. Dette bildet smadres når man ser at hennes mor er direktør for kvinnesaker i palestinske myndigheters utviklingsdepartement. Hennes onkel, Bassem Tamimi, og hans datter Ahed Tamimi (Jannas kusine), er velkjente anti-israelske aktivister som har sittet fengslet for vold og oppvigleri. Forholdet til Janna Jihad er så nært at i noen internasjonale reportasjer blir det fremstilt som om Bassem er hennes far. Bassem er ansatt i de palestinske selvstyremyndighetenes innenriksdepartement, ifølge New York Times. Men ifølge reportasjen fra 2013 må han ikke møte opp så ofte i Ramallah. I praksis ser det ut som han blir lønnet av palestinske myndigheter for å drive sin propagandakrig i landsbyen.

– Hvis det er en tredje intifada så ønsker vi å være blant dem som starter den, sa Bassem Tamimi til New York Times i 2013. De to første palestinske intifadaene var voldelige opptøyer som kostet tusenvis av mennesker livet.

I oktober 2015 delte Nariman Tamimi, Bassems kone og Janna Jihads tante, et bilde på Facebook som viste de mest dødelige stedene på kroppen palestinske terrorister væpnet med kniv burde ramme israelske ofre. Skjermdumpen er gjengitt i The Tower.

Manal Tamimi skal være Janna Jihads tante. I 2014 skrev hun på Twitter: «A new #intefada #Jerusalem,a strong clashes taking a place now at the old city and Zionist IOF losing control,I hope all of them gonna die». I august 2015 skrev hun: «I do hate Israel ,i do hate zionisim ,i wish a thrid Intefada coming soon and people rais up and kills all these zionist settlers everywhere». I september samme år, i forbindelse med den jødiske Yom Kippur-høytiden, skrev hun: «Vampire zionist celebrating their Kebore day by drinking Palestinian bloods, yes our blood is pure & delicious but it will kill u at the end». Fred?

(En rekke andre eksempler på Tamimi-klanens hatytringer og voldsoppvigleri er samlet skriftlig i The Tower og som slideshow på YouTube.)

Janna Jihads kusine og «beste venn», Ahed, ble spurt i fjor om hva hennes budskap til seerne var.

– Enten det er knivstikking, selvmordsangrep eller steinkasting: Alle må gjøre sin del og vi må stå samlet rundt vårt budskap om å frigjøre Palestina, svarte Ahed Tamimi. Fred? I Norge ville vi ikke kalt dette «rett til å påvirke», men hatytringer og oppvigleri til vold.

Stavanger Aftenblad siterer Janna Jihad på at «vi vil bare være i fred». Avisen hadde tydeligvis ikke stor nok samvittighet til å gjøre kritisk journalistikk. Vi kan ikke la nye generasjoner i Norge få servert slik ensidig propaganda uimotsagt.

Forrige artikkelSaksøker AirBnB for diskriminering
Neste artikkelHvor finner man verdens raskeste ambulansetjeneste?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -