iTromsø: – Tårnet er politisk propaganda

– Den premiereklare filmen Tårnet forteller en viktig historie, men resultatet er ensidig og unyansert, skriver iTromsø.

En av replikkene i Tårnet: - Vil du at jeg skal bli selvmordsbomber? – Bare ikke spreng deg selv i luften her foran barna, er svaret. (Skjermdump fra Tårnet)
En av replikkene i Tårnet: - Vil du at jeg skal bli selvmordsbomber? – Bare ikke spreng deg selv i luften her foran barna, er svaret. (Skjermdump fra Tårnet)

MIFF har påpekt det i ukevis allerede. Den nye norske animasjonsfilmen Tårnet, som har kinopremiere i disse dager, er en politisk propagandafilm rettet mot barn. Budskapet er at palestinerne bør få lov til å utslette Israel. Med støtte fra dine skattepenger blir terrorangrep mot israelere fremstilt som «magiske». Nå blir filmen pushet inn i norske skoler av FN-Sambandet.

I en filmanmeldelse 29. november gir også Frank Lande i nettavisen iTromsø flengende kritikk av filmen. «Tårnet forteller en viktig historie, men resultatet er ensidig og unyansert,» konkluderer han i ingressen.

Lande skriver:

«Den norske animasjonsfilmen «Tårnet» er basert på fortellinger fra folk regissør Mats Grorud møtte da han bodde i en flyktningleir i Beirut, Libanon. Med et slikt utgangspunkt er det kanskje ikke overraskende at historien som her fortelles legger mest vekt på palestinernes opplevelse av konflikten med Israel.

Det er imidlertid overraskende at filmen ikke klarer å skape rom for selvstendige refleksjoner hos tilskueren, men nøyer seg med en unyansert fremstilling av kun den ene siden av saken. Dermed legger «Tårnet» seg nærmere politisk propaganda enn kunst.»

Til slutt konkluderer Lande slik:

«Tårnet har en gammelmodig stil, litt hakkete og «klønete» animert, men den rustikke stilen står godt til fortellingen og miljøet som skildres. Innholdsmessig er det imidlertid mye å utsette på filmen. Det største ankepunktet er at filmen legger så sterke føringer for hva seeren skal tenke og føle. Her åpnes ikke engang et knøttlite rom for selvstendige refleksjoner. Konflikten vinkles så hardt fra palestinernes synsvinkel, at israelittene reduseres til sinte menn som jager hele familier fra deres hjem og skyter små palestinske barn mens de sitter og leker.

Man kan innvende at barn trenger enkle fortellinger og at dette har skjedd og derfor må fortelles slik, men jeg ser ingen motsetning mellom å fortelle en vinklet historie og å åpne for nyanser. Dessuten tror jeg at barn og unge er i stand til å forstå hvorfor noen kan finne på å gjøre noe kjipt mot andre, uten at man dermed tilgir eller renvasker dem. Mobbing er da stadig et problem i norske skoler, er det ikke?

Filmen oppnår lite annet enn å formidle at Wardis familie har blitt utsatt for kjipe ting, og at det preger deres historie. Det er en fæl historie, men en grusom historie gir ikke nødvendigvis en god film.»

Tårnet er absolutt ikke noen god film, men demonisering av Israel finansiert av dine skattepenger.

Forrige artikkelHamas utnytter syke palestinere
Neste artikkel– I neste krig kan ikke innbyggerne i Tel Aviv slappe av på kafeer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.