Det er forferdelig å si det, men nok en gang har Hamas grunn til å takke den norske regjering

Med den ene hånden stemte Norge for fordømmelse av Hamas i FNs generalforsamling torsdag 6. desember, men med den andre bidro vi til at resolusjonen ikke ble vedtatt.

Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)
Skal vi få oppleve slike pinlige episoder nok en gang? (Skjermdump fra TV2 27. januar 2011.)

27. januar 2011 var en av de verste dagene i norsk-israelske forbindelser. Da sendte TV2 en reportasje hvor Hamas-leder Khaled Mashaal blant annet sa: «Vi setter stor pris på den norske regjeringen, og dens politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske både når det gjelder Palestina-saken generelt og Hamas spesielt.»

En samlet opposisjon ga sterk kritikk etter at TV2 avslørte telefonsamtalene som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde hatt med Hamas-lederen i 2007.

Nå viser det seg at de som satt i opposisjon den gang, også har en politikk som er forskjellig fra den europeiske og amerikanske når det gjelder Hamas.

Torsdag 6. desember presenterte USA en resolusjonstekst til FNs generalforsamling som fordømte terrororganisasjonen Hamas. For å hindre vedtak, og for å beskytte Hamas mot fordømmelse, krevde PLO og Den arabiske liga at resolusjonen skulle få to tredelers flertall for å bli vedtatt. Som MIFF rapporterte samme kveld, stemte alle EU-landene imot, men Norge avstod.

Det ble flertall for resolusjonsteksten (87 for, 57 mot, 33 fraværende), men den ble ikke vedtatt fordi den ikke fikk støtte fra mer enn 66 prosent (kun 49 prosent). Hadde Norge og tre andre land avvist arabernes prosesskrav om to tredelers flertall ville resolusjonen blitt vedtatt. På denne måten ble Norge medskyldig i beskyttelse av Hamas. Nok en gang var Norges politikk overfor Hamas annerledes enn europeerne og amerikanerne, og nok en gang stilte den seg slik at den islamistiske og antisemittiske terrororganisasjonen setter stor pris på den.

Utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen har et stort forklaringsproblem. Ofte når regjeringen er med på kritikk og fordømmelse av Israel, er forklaringen at Norge følger andre europeiske land. Men hva når de andre EU-landene gjør det rette (til og med Sverige!), hvorfor skal Norge da gjøre feil og bidra til at en resolusjon som man tydeligvis støtter ikke ble vedtatt? Vil Norge i framtiden sørge for at vedtak mot Israel i FNs generalforsamling krever to tredelers flertall?

MIFF venter på Utenriksdepartementets svar.

Forrige artikkelHva skjedde med jødene i Irak?
Neste artikkelLærdommen fra Nobels fredspris til Nadia Murad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.