Hvordan Kjell Ingolf og Siv kan sikre mye bedre Israel-politikk

Er du spent på hva FrPs leder Siv Jensen og KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad kan få til i støtte for Israel i regjeringsforhandlingene?

Med felles press fra KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad og FrPs leder Siv Jensen kan norsk Israel-politikk ta mange skritt i riktig retning. (Foto: Stortinget)
Med felles press fra KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad og FrPs leder Siv Jensen kan norsk Israel-politikk ta mange skritt i riktig retning. (Foto: Stortinget)

Det er historiske regjeringsforhandlinger som pågår på Granavolden Giæstgiveri på Hadeland. For første gang i min tid, sannsynligvis for første gang i historien, kan Norge få en regjering med to partier som bruker sine partiprogram til å erklære en særskilt støtte til den eneste demokratiske rettsstaten i Midtøsten. FrPs leder Siv Jensen og KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad har en unik mulighet til å dreie norsk Midtøsten-politikk slik at vi kan bli en konstruktiv bidragsyter til en ekte fred.

Så hvilke ord kan den nye regjeringen ende opp med om Israel? Skal Erna Solberg høre på Unge Venstre kan det gå riktig ille. Men heldigvis blir deres krav om en ensidig anerkjennelse av en palestinsk stat avvist på forfriskende klar måte av Høyre. «Det er like lite aktuelt [å anerkjenne Palestina] som at AUF skulle fått gjennomslag for å avvikle norsk oljevirksomhet. Jeg ser ikke for meg at det i en plattform vil komme noe som er et radikalt brudd med norsk utenrikspolitikk,» sier Høyres stortingsrepresentant Michael Tetzchner til Vårt Land. Å anerkjenne en palestinsk stat vil være det samme som å anerkjenne en fantasistat, det vil undergrave folkeretten og bryte med tidligere inngåtte avtaler.

Erna Solbergs første regjering erklærte i Sundvolden-plattformen (2013): «Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.»

I Jeløya-plattformen (2018) kom det et veldig viktig tillegg: «Regjeringen vil ikke støtte organisasjoner i de palestinske områdene som oppfordrer til vold eller som fremmer hatefulle ytringer, rasisme eller antisemittisme.» I 2018 brukte regjeringen også statsbudsjettet til å ta avstand fra boikott av Israel. «Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).»

Jensen og Ropstad må sikre at alt dette blir med videre i en ny regjeringsplattform. I tillegg må KrF kreve gjennomslag for punktene i sitt program som tar til orde for å «ha et nært forhold til Israel som et viktig demokrati i Midtøsten» og «styrke forsknings- og utviklingsarbeid, handel, turisme og kulturutveksling». KrF må også kjempe for at «nabolandene må ta sin del av ansvaret for å løse konflikten, blant annet ved å integrere de palestinske flyktningene på en bedre måte.»

Hvis KrF eller FrP prøver seg på å foreslå norsk ambassadeflytting til Jerusalem, vil dette bli kontant avvist fra Høyre. Det største regjeringspartiet er opptatt av ikke å bryte med Jerusalem-politikken til de store vest-europeiske landene, og der er ambassadeflytting dessverre foreløpig uaktuelt.

Men når Høyre gjemmer seg bak sine europeiske alliansepartnere i Jerusalem-spørsmålet, er det viktig at de er villige til å følge de beste eksempler når europeerne faktisk gjør det som er riktig.

Forhandlerne på Granavolden må hente inspirasjon fra Sveits, hvor det i 2017 ble vedtatt en lov som forbyr bistand til organisasjoner involvert i rasistiske, antisemittiske og hatefulle kampanjer. De bør også se til Danmark, hvor regjeringen senest i oktober 2018, understreket at dansk bistand ikke må gå til grupper oppført på EUs eller FNs terrorlister eller til boikott av Israel.

Ikke minst må Norge se til Nederland, hvor parlamentet i desember vedtok å kutte 7 prosent i bistanden til palestinske selvstyremyndigheter fordi dette er andelen som blir brukt til å utbetale lønn til palestinske fanger, pårørende av fanger og etterlatte av drepte. En stor del av disse utbetalingene er dermed belønning av terrorister og stolte drapsmenn av jøder.

To utenriksministre fra Høyre har sagt at det skalerte belønningssystemet for palestinske terrorister er uakseptabelt. Nå må Jensen og Ropstad sikre at Norge setter makt bak kravet, med umiddelbar eller gradvis nedtrapping av økonomisk bistand dersom ikke terrorlønnen opphører.

Det er selvsagt mye mer Norge burde gjøre for å nærme seg Israel og bli en konstruktiv aktør for fred. Ikke alt passer i en regjeringsplattform, men du kan lese mer om det i MIFFs artikkelsamling Hva Norge må gjøre.

Forrige artikkelSmurt med dine skattepenger vil babydrapsmannen få 14.000 kroner i måneden i belønning
Neste artikkelStorm førte til rekordmye snø i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.