«Krisemøte» for palestinernes venner på Stortinget

Onsdag 13. februar var Palestinakomiteen, Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner på «et krisemøte» på Stortinget.

Islamsk Råd Norge inviterte til paneldebatten med dette konstruerte bildet der en islamsk minaret troner høyt over Stortinget. Innfelt Petter Eide fra SV. (Skjermdump fra Islamsk Råds Facebook-invitasjon/ Foto: SV)
Islamsk Råd Norge inviterte til paneldebatten med dette konstruerte bildet der en islamsk minaret troner høyt over Stortinget. Innfelt Petter Eide fra SV. (Skjermdump fra Islamsk Råds Facebook-invitasjon/ Foto: SV)

Det var SVs stortingsrepresentant Petter Eide, leder av Palestinas venner på Stortinget, som inviterte til møtet. Omkring 20 organisasjoner ble invitert, sammen med den palestinske ambassadøren i Norge, Marie Antoinette Sidin, melder Dagsavisen. Palestinakomiteen, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp og Arbeiderpartiet er nevnt som deltakere i artikkelen.

«Krisen» som forårsaket møtet var de pro-israelske formuleringene i Solberg-regjeringens politiske plattform.

– Vis meg noen mer Israel-vennlige formuleringer enn dette! Dette har vi ikke sett siden 40-50-tallet. Om disse formuleringene skal omsettes i praktisk, norsk utenrikspolitikk, må Solberg-regjeringen være den mest Israel-vennlige norske regjeringen vi har sett siden 50-tallet, sier Eide til Dagsavisen.

Som en oppfølger til «krisemøtet» har stortingsrepresentanten sendt skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide:

«I regjeringserklæringen uttrykker regjeringen norsk støtte til Israel, konkret som ønske om å styrke handel og annet samarbeid. Kritikk av Israels okkupasjon og gjentatte brudd på menneskerettighetene overfor palestinerne nevnes ikke. På hvilken konkret måte skal de nye målsettingene i norsk politikk overfor Israel implementeres bi- og multilateralt?»

I sin begrunnelse skriver han:

«Det er å anta av myndighetene i Israel leser den norske regjeringserklæringen som en generell politisk støtte til Israelske myndigheter, noe som kan tolkes som en støtte til fortsatt okkupasjon og brudd på menneskeretti (sic). På tilsvarende måte vil palestinske myndigheter, som Norge i mange år har støttet politisk og økonomisk, tolke erklæringen som uttrykk for mindre støtte til sine interesser.»

Utenriksministeren må svare innen seks arbeidsdager.

Før valget i 2017 hadde Petter Eide inngått avtale å delta på et debattmøte i MIFF Oslo. Etter seks uker trakk Eide seg 22 timer før debattstart, og valgte heller å delta i paneldebatt i regi av Islamsk Råd. Islamsk Råd brukte forøvrig et manipulert bilde på sin Facebook-invitasjon til arrangementet, hvor en islamsk minaret tronet høyt over Stortinget.

Har Eide tenkt på hvordan alt dette kan tolkes?

Det er tydeligvis forskjell på kriser.

Forrige artikkelAftenposten legger seg langflat etter denne overskriften
Neste artikkelHvorfor Pressens Faglige Utvalg må avvise Operasjon Dagsverks klage
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.