– Norge må markere at indirekte terrorfinansiering ikke kan aksepteres

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) vil at utenriksministeren vurderer reduksjon i bistanden til palestinske selvstyremyndigheter.
Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP). (Foto: Privat/ Facebook)

Denne uken sendte stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (FrP) skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide:

«29. november 2018 stemte det nederlandske parlamentet med overveldende flertall for en resolusjon om å kutte bistanden til den palestinske selvstyremyndigheten (PA) med 1,5 millioner euro, om ikke PA avslutter det finansielle insentivet til terrorisme gjennom «martyrfondet».  Vil utenriksministeren vurdere en tilsvarende reduksjon av bistanden til den palestinske selvstyremyndigheten (PA), i tråd med vedtaket i det nederlandske parlamentet?»

På slutten av 2018 vedtok parlamentet i Nederland, med 94 mot 56 stemmer, å kutte 7 prosent i bistanden til palestinske selvstyremyndigheter.

– For å få slutt på terrorbelønningen bør Norge følge Nederlands eksempel, skrev MIFF i desember 2018. De nederlandske lovgiverne valgte 7 prosent fordi organisasjonen Palestinian Media Watch (PMW) kunne dokumentere at det er denne andelen av budsjettet som PA bruker på å utbetale lønn til fengslede terrorister, og til døde terroristers familier.

I sin begrunnelse skriver Amundsen videre:

«PAs martyrfond skal i 2018 ha betalt ut omtrent 2,7 milliarder kroner til palestinere i israelske fengsler, inkludert personer dømt for grove terrorhandlinger, til deres familier, og til familier av drepte terrorister – såkalte martyrer. Utbetalingene skal være innrettet slik at de som sitter lengst inne vil motta mest penger. De som sitter inne for de groveste forbrytelsene og deres familiemedlemmer prioriteres dermed, og ordningen fungerer sådan som et insentiv til terrorvirksomhet. Hakim Awad, terroristen som brøt seg inn i et privat hjem i landsbyen Itamar i 2011 og drepte en hel familie på fem, inkludert en fireåring og en 2 måneder gammel baby, er blant dem som mottar en ikke ubetydelig sum via «martyrfondet». I følge Washington Post (14. mars 2018) mottar han rundt 14 000 dollar (over 120 000 kroner) i året, en sum som vil øke jo lenger han sitter inne.

PA har foreløpig nektet å slutte med slike utbetalinger, som skal være svært populære i befolkningen. President Mahmoud Abbas uttalte i fjor sommer følgende: «If we are left with one penny, we will spend it on the families of the prisoners and martyrs.” Norge utbetalte nær 59 millioner kroner til offentlig sektor i det palestinske området i 2018 (jf. UDs tilskuddsportal). Norge har fått gjentatte forsikringer fra PA om at disse midlene ikke havner i «martyrfondet». Imidlertid tillater generøs støtte utenfra til eksempelvis utdanningssektoren, at PA selv kan prioritere å kanalisere store summer til martyrfondet. Ifølge en Verdensbankrapport (2007) er «martyrfondet» PAs mest generøse program. Norge kan ikke akseptere at terrorister og deres familier belønnes for volds- og drapshandlinger. Som leder av Giverlandgruppen for Palestina (AHLC), bør Norge stå frem som et eksempel for verdenssamfunnet på at denne type indirekte terrorfinansiering ikke kan aksepteres. En reduksjon av bistanden til PA vil sende et kraftig signal.»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise