Hva tenner Twitter-følgerne til Arbeiderparti-ledere i Norge og Storbritannia mer enn noe annet?

Er det angrep på politiske motstandere? Brexit? Eller et lite land i Midtøsten?

Ap-leder Jonas Gahr Støre må ikke høre på fylkeslag som ønsker å anerkjenne en palestinsk stat før palestinerne har godtatt at Israel skal forbli nasjonalt hjemland for det jødiske folk. (Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet)
Ap-leder Jonas Gahr Støre må ikke høre på fylkeslag som ønsker å anerkjenne en palestinsk stat før palestinerne har godtatt at Israel skal forbli nasjonalt hjemland for det jødiske folk. (Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet)

11. september publiserte Anniken Huitfeldt (Ap), leder for Stortingets utenriks- og forsvarkomite, en Twitter-melding som kritiserte Israels statsminister og den norske regjeringen.

Meldingen fikk større oppmerksomhet av hennes følgere i form av likerklikk og retweets enn noen annen meldingen hun har lagt ut på Twitter det siste året. På formiddagen 13. september hadde den fått 310 liker-klikk. Bare én melding har tidligere vært i nærheten av få den samme oppmerksomheten.

Twitter-meldinger om politiske motstandere, arbeidsmiljø, abort, EØS, Pride og andre temaer får ikke i nærheten det samme engasjementet fra følgerne.

At Israel-kritikk gir gjenklang hos følgerne er det ikke bare Huitfeldt som opplever. Labour-leder Jeremy Corbyn i Storbritannia får massiv respons hver gang han sender ut Twitter-meldinger som kritiserer Israel. Det gjør også andre politikere fra det britiske arbeiderpartiet. Twitter-brukeren Laughing Devil, som driver undersøkende journalistikk om antisemittisme i Labour, har gått gjennom over 100 Twitter-meldinger fra Labour-politikere.

Oversikten viser at andre temaer ikke er i nærheten av å få den samme responsen som kritikk av Israel får. Selv om bare to av 112-meldinger har handlet om Israel, så har de likevel fått langt flere likerklikk og retweets enn de utallige meldingene politikerne har lagt ut om Brexit. Hvis man ser på hvor mange likerklikk hver Twitter-melding har fått i snitt, ligger meldingene med Israel-kritikk skyhøyt over neste tema på listen.

Når Labour-lederen legger ut en Twitter-melding som kritiserer hans argeste politiske rivaler, får han bare en brøkdel av likerklikkene han får når han kritiserer Israel.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har ikke nevnt Israel på Twitter siden 6. desember 2017, da han kritiserte Donald Trump for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Tweeten fikk 742 likerklikk. Etter den tid er det kun 7 meldinger som har generert like mange likerklikk for Ap-lederen. Tre av dem gjaldt sport (hyllest av Solskjær, Salah og Hegerberg) og en av dem minneord (ifm. Thorvald Stoltenbergs bortgang). De eneste politiske meldingene som har fått større engasjement enn kritikken av Jerusalem som Israels hovedstad er motstand mot å gjeninnføre blasfemi-paragrafen, hyllest av Knut Arild Hareide da han trakk seg som partileder i KrF og Aps støtte til skolemat.

I oversikten over Twitter-meldingene til Labour-politikerne var det kun ett land som ble kritisert utenom Israel – nemlig Iran. Denne meldingen fikk ikke i nærheten den samme responsen – og ble dessuten slettet. Twitter-brukeren Laughing Devil skriver at dobbeltstandard mot Israel defineres som antisemittisme av International Holocaust Remembrence Alliance (IHRA), en arbeidsdefinisjon som 31 land – inkludert Norge – har stilt seg bak.

Forrige artikkel– Israel vil sannsynligvis ikke ha noe annet valg enn å gå til krig i Gaza
Neste artikkelMahmoud Abbas kommer til Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.