Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Støre angriper USA for støtte til Israel

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Arbeiderpartiets leder gjentar sine mantra.

Mandag 18. november annonserte utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke ser på israelske bosetninger som ulovlige etter folkeretten. Uttalelsen kommer etter ett års granskning av det juridiske materialet av juridiske eksperter i Utenriksdepartementet.

Tirsdag 19. november rykket Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, ut med kritikk av USA.

«Historisk urett av USA: Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten. De som velger å se bort fra okkupasjonen, fordyper urett mot palestinerne og skaper nye problemer for Israel. Det er ikke demokratisk når flere millioner innbyggere nektes stemmerett,» skrev Støre på Twitter. Han gjentok det samme budskapet på engelsk, men uten første setning om den historiske uretten.

Pompeo uttalte seg om israelske bosetninger, men Støre fokuserer på okkupasjonen.

Både okkupasjonen og bosetningene er lovlige etter folkeretten. I motsetning til Arbeiderpartiets leder, som kommer med ubegrunnede deklarasjoner, finner du argumentene og henvisningene i lenkene. Og her er flere argumenter:

Pompeo og amerikanerne ser ikke bort fra Israels militære kontroll over Vestbredden. Alle vet at dette er et dilemma, som også debatteres internt i Israel. Pompeo understreket i sin tale at situasjonen må løses i forhandlinger. «Folkeretten fremtvinger ikke et spesielt resultat, og skaper heller ikke noen juridisk hindring for en forhandlet løsning,» sa Pompeo.

Støres problem, er at han ser bort fra palestinske myndigheters manglende vilje til å forhandle. Det skaper problemer for alle.

Ap-lederen vet godt at palestinerne på Vestbredden har stemmerett ved valg i palestinske myndigheter. Han vet også godt at de palestinske lederne har nektet sin egen befolkning valg siden 2005 og 2006. Derfor er det meningsløst å anklage Israel (og USA) for å nekte disse stemmerett.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart