Støre angriper USA for støtte til Israel

Arbeiderpartiets leder gjentar sine mantra.

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Mandag 18. november annonserte utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke ser på israelske bosetninger som ulovlige etter folkeretten. Uttalelsen kommer etter ett års granskning av det juridiske materialet av juridiske eksperter i Utenriksdepartementet.

Tirsdag 19. november rykket Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, ut med kritikk av USA.

«Historisk urett av USA: Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten. De som velger å se bort fra okkupasjonen, fordyper urett mot palestinerne og skaper nye problemer for Israel. Det er ikke demokratisk når flere millioner innbyggere nektes stemmerett,» skrev Støre på Twitter. Han gjentok det samme budskapet på engelsk, men uten første setning om den historiske uretten.

Pompeo uttalte seg om israelske bosetninger, men Støre fokuserer på okkupasjonen.

Både okkupasjonen og bosetningene er lovlige etter folkeretten. I motsetning til Arbeiderpartiets leder, som kommer med ubegrunnede deklarasjoner, finner du argumentene og henvisningene i lenkene. Og her er flere argumenter:

Pompeo og amerikanerne ser ikke bort fra Israels militære kontroll over Vestbredden. Alle vet at dette er et dilemma, som også debatteres internt i Israel. Pompeo understreket i sin tale at situasjonen må løses i forhandlinger. «Folkeretten fremtvinger ikke et spesielt resultat, og skaper heller ikke noen juridisk hindring for en forhandlet løsning,» sa Pompeo.

Støres problem, er at han ser bort fra palestinske myndigheters manglende vilje til å forhandle. Det skaper problemer for alle.

Ap-lederen vet godt at palestinerne på Vestbredden har stemmerett ved valg i palestinske myndigheter. Han vet også godt at de palestinske lederne har nektet sin egen befolkning valg siden 2005 og 2006. Derfor er det meningsløst å anklage Israel (og USA) for å nekte disse stemmerett.

Forrige artikkelUSA: – Israelske bosetninger er ikke i strid med folkeretten
Neste artikkelIslamsk Jihad tok i bruk en ny rakett med et enormt 300 kilos stridshode
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.