Støre angriper USA for støtte til Israel

Arbeiderpartiets leder gjentar sine mantra.
Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)

Mandag 18. november annonserte utenriksminister Mike Pompeo at USA ikke ser på israelske bosetninger som ulovlige etter folkeretten. Uttalelsen kommer etter ett års granskning av det juridiske materialet av juridiske eksperter i Utenriksdepartementet.

Tirsdag 19. november rykket Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, ut med kritikk av USA.

«Historisk urett av USA: Okkupasjonen av palestinsk land er og blir i strid med folkeretten. De som velger å se bort fra okkupasjonen, fordyper urett mot palestinerne og skaper nye problemer for Israel. Det er ikke demokratisk når flere millioner innbyggere nektes stemmerett,» skrev Støre på Twitter. Han gjentok det samme budskapet på engelsk, men uten første setning om den historiske uretten.

Pompeo uttalte seg om israelske bosetninger, men Støre fokuserer på okkupasjonen.

Både okkupasjonen og bosetningene er lovlige etter folkeretten. I motsetning til Arbeiderpartiets leder, som kommer med ubegrunnede deklarasjoner, finner du argumentene og henvisningene i lenkene. Og her er flere argumenter:

Pompeo og amerikanerne ser ikke bort fra Israels militære kontroll over Vestbredden. Alle vet at dette er et dilemma, som også debatteres internt i Israel. Pompeo understreket i sin tale at situasjonen må løses i forhandlinger. «Folkeretten fremtvinger ikke et spesielt resultat, og skaper heller ikke noen juridisk hindring for en forhandlet løsning,» sa Pompeo.

Støres problem, er at han ser bort fra palestinske myndigheters manglende vilje til å forhandle. Det skaper problemer for alle.

Ap-lederen vet godt at palestinerne på Vestbredden har stemmerett ved valg i palestinske myndigheter. Han vet også godt at de palestinske lederne har nektet sin egen befolkning valg siden 2005 og 2006. Derfor er det meningsløst å anklage Israel (og USA) for å nekte disse stemmerett.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise