Fake, fakere, fakest om palestinske jihad-skolebøker

Endringer i pensumet er IKKE blitt gjort.
Arik Agassi, forskningsleder ved IMPACT-se, viser fram noen av de palestinske skolebøkene som fremmer jihad og motarbeider fred. (Foto: IMPACT-se)

Nye palestinske skolebøker er mye mer ekstreme enn før. Vold, martyrdød og jihad er tema gjennom alle tolv år i palestinsk grunnskole, meldte MIFF 9. oktober. Vi oversatte også 44 eksempler til norsk som dokumenterer dette.

Bak rapporten om skolebøkene står IMPACT-se, et institutt som gransker ulike lands skolepensum opp mot UNESCOs standarder for fred og toleranse i opplæring. Deres siste rapport kom i september og inneholdt 100 eksempler. Etter at Aftenposten fikk lese deres rapport satte de tittelen «Norge støtter skolepensum som fremmer jihad» på forsiden. «Palestinske skolebøker motarbeider fred,» konkluderte avisen i en lederartikkel. I forrige uke kunne MIFF vise at hatet også ble reflektert i avgangseksamenen sommeren 2019.

20. november skrev utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide til stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt: «Ifølge palestinske utdanningsmyndigheter er mange av de kritikkverdige eksemplene ikke lenger med i skolebøkene.»

NTB, som aldri ønsker at Det kongelige norske Utenriksdepartementet skal overgå dem i å hvitvaske palestinske skolebøker, konkluderte slik dagen etter: «Nylig ble det kjent at tekster i nye palestinske skolebøker forherliger hellig krig. Nå har endringer i pensumet allerede blitt gjort, ifølge norsk UD.» Overskriften til NTBs artikkel i Aftenposten lød slik «Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene».

Palestinske utdanningsmyndigheter er fake. UD er fakere. Og NTB er fakest. Legg merke til hvordan de opererer. UD siterer PA, men NTB hevder endringer i pensum allerede har blitt gjort med UD som autoritet. NTB gir inntrykk av at palestinske barn ikke lenger lærer at martyrdød i jihad er det viktigste i livet.

På spørsmål fra MIFF har IMPACT-se gått gjennom alle de hundre eksemplene i rapporten fra september. Er noen av disse tatt ut av skolebøkene?

– Alle eksemplene i vår rapport fra september 2019 blir undervist i dag og vil bli undervist når det andre semesteret starter i januar. Vi har bøkene her. Ikke et eneste eksempel er tatt ut, opplyser Arik Agassi, forskningsleder ved IMPACT-se.

Jihad-pensumet til palestinske myndigheter vil bare bli endret dersom Norge setter ned foten. Regjeringen og utenriksdepartementet ser ut til å være helt uten vilje til å gjøre dette. Derfor er Stortinget nødt til å ta affære.

Les andre faktasjekk fra MIFF i denne saken:

Palestinske jihad-skolebøker var hovedsak i MIFFs direktesending 25. november.

Se opp for fake news om palestinske jihad-skolebøker

Se opp for fake news om palestinske jihad-skolebøker

Publisert av Med Israel for fred (MIFF) Mandag 25. november 2019
 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise