MIFFs seier mot Feminine Trippers diskriminering av israelere fikk omtale i Israels største avis

Torsdag 13. februar skrev avisen Yedioth Ahronoth om MIFFs klage mot festivalen Feminine Tripper og Diskrimineringsnemdas vedtak.

Festivalen Feminine Tripper ble avholdt i Oslo 19.-25. mars 2018. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper ble avholdt i Oslo 19.-25. mars 2018. (Plakat fra Facebook-siden)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

«Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringslovenPolitiet bør starte sin etterforskning,» skrev MIFF da vi omtalte saken første gang 21. mars 2018. MIFF kunne også melde at festivalen tilsynelatende hadde stengt sin Facebook-side for alle israelere etter at de fikk kritikk for sin boikott.

22. mars 2018 sendte MIFF et varsel om det vi mener var et lovbrudd til Likestillings- og diskrimineringsombudet, Diskrimineringsnemnda og Oslo Politikammer. MIFF fikk raskt svar fra Likestillings- og diskrimineringsombudet som bekreftet at «diskriminering på grunn av nasjonal opprinnelse er forbudt».

Først 3. desember 2019 kom saken opp i Diskrimineringsnemnda. Da hadde de tidligere sendt brev til festivalarrangørene med krav om svar på MIFFs påstander. Feminine Tripper responderte 23. juni. Du kan lese hele deres brev her. MIFFs advokat Jan Benjamin Rødner kommenterte festivalens tilsvar i et brev til Diskrimineringsnemnda 11. juli. Vi gjengir her brevet i sin helhetBilagene som det henvises til er tilgjengelig her.

13. januar 2020 ble MIFF orientert om Diskrimineringsnemndas vedtak: «Feminine Tripper ved Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø har brutt forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet,»var konklusjonen. Vedtaket ble fattet 2 mot 1.

Torsdag 13. februar publiserte den israelske storavisen Yedioth Ahronoth en artikkel om saken. Slik er den hebraiske teksten, både i papiravisen og på avisens nettside, oversatt til norsk:

Yedioth Ahronoths artikkel publisert i papiravisen torsdag 13. februar 2020.

Norge: Ikke lov å forhindre israelere fra å delta på arrangement «på grunn av okkupasjonen»

Itamar Eichner (Journalistens navn)

Enda et nederlag for boikottbevegelsen: Diskrimineringsnemda i Norge har vedtatt at israelere ikke kan diskrimineres og forhindres fra å delta på arrangement på grunn av deres nasjonalitet. Vedtaket kommer etter at ti (kvinnelige) israelske koreografer fikk avslag på sine søknader om deltakelse på festivalen Feminine Tripper med «den israelske okkupasjonen» som begrunnelse.

«Vi har bestemt at vi ikke med ren samvittighet kan invitere kvinnelige israelske artister når vi vet at det finnes kvinnelige artister i de okkuperte palestinske områdene som strever med alvorlige reisehindringer. Vi har grunn til å tro at den israelske regjeringen nå bruker kultur som en form for propaganda» forklarte arrangørene av festivalen Feminine Tripper, som inkluderte artister fra hele verden.

Den pro-israelske organisasjonen MIFF, som er aktiv i landet, leverte inn en klage. For noen dager siden offentliggjorde nemda sin avgjørelse om at de [koreografene] ikke skal kunne diskrimineres på nasjonalt grunnlag. Nemdas avgjørelse ble vedtatt med to mot én stemme og gikk ut på at festivalen Feminine Tripper brøt forbudet mot etisk (?) diskriminering. (MIFF bemerker: Ordet “etisk” er nok en skrivefeil av journalisten. Det korrekte er “etnisk”)

MIFF sier at dette er en stor seier i kampen mot BDS. «Nemda bestemte nemlig at israelere ikke kan ekskluderes fra arrangement på bakgrunn av deres nasjonalitet.»  


Relaterte artikler:

Forrige artikkel«Tiden med intifada er for lengst over»
Neste artikkelMisbruket av palestinske barn som barnesoldater må stanse!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.