Statens innkjøpssenter: – Vi har «verken rett eller plikt til å avvise» selskap med aktivitet i israelske bosetninger

Deres «anskaffelsesjuridiske vurdering» ser ut til å være helt i tråd med MIFFs vurdering.
Ma'ale Adumim utenfor Jerusalem er den tredje største bosetningsblokken på Vestbredden. (Foto: Wikipedia)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

28. april meldte MIFF om kampanjen for å utestenge reiseselskapet Egencia fra kontrakter med den norske stat. Norsk tjenestemannslag (NTL) og Forskerforbundet har ledet an i denne kampen, godt hjulpet av kampanjejournalistikk fra Khrono, «en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning».

MIFF forklarte saken slik: Norsk tjenestemannslag (NTL) og Forskerforbundet reagerer på statlige kontrakter med Egencia, fordi morselskapet Expedia er satt på en [FN-]liste over selskaper som har «aktivitet i israelske bosetninger på okkupert, palestinsk område». De vil altså straffe et internasjonalt selskap som tilbyr tjenester til jøder som de norske statlige ansatte mener bor på feil sted.»

14. mai kom Khrono med en ny artikkel om denne saken. «FN-rapport om drift på israelsk-okkupert palestinsk område var med på å vippe reiseselskapet Egencia ut av konkurransen om kontrakt med universiteta i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø,» skriver Khrono i ingressen. Senere i saken skriver Khrono: «Khrono har fått stadfesta at opplysningane om Egencias plass på «svartelista» i FN-rapporten var del av vurderingane kring tildelinga.» Magasinet opplyser ikke hvem som har gitt en slik bekreftelse. Det nevnes bare en som «tar det for gitt» at det har vært med i vurderingen.

Dersom det skulle være denne politiske saken som har diskvalifisert Egencia vil det sannsynligvis være et ulovlig vedtak fra BOTT-universitetenes side. I desember 2019 forklarte MIFF byrådsleder Raymond Johansen i Oslo at en kommunal boikott av varer og tjenester fra israelske bosetninger ville være et brudd på lover om offentlige anskaffelser. Reguleringer av offentlige anskaffelser krever at kjøpsvurderingen blir tatt bare på økonomisk og teknisk grunnlag, ikke på politiske. Diskriminering må unngås. (Les MIFFs brev til Johansen for alle de juridiske argumentene.)

Nå ser MIFFs juridiske argumenter ut til å få støtte fra Statens innkjøpssenter.

Vi siterer fra Khrono: «Avdelingsdirektør i Statens innkjøpssenter, Kjetil Østgård, skriv i e-post til Khrono at «vår anskaffelsesjuridiske vurdering er at vi verken har rett eller plikt til å avvise Egencia fra konkurransen som følge av de omtalte forholdene».»

Med andre ord: Den norske stat, offentlige universiteter, fylker eller kommuner har ikke lov til å utestenge selskaper fra anbud fordi de har aktivitet i israelske bosetninger. Det har de verken rett eller plikt til å gjøre.

Dette er også i tråd med hva MIFF skrev allerede i 2014: «Folkeretten forbyr ikke handel med varer produsert i bosetninger. Vanlige praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.»

Østgårds uttalelse går også hånd i hånd med uttalelser fra Cecilie Hellestveit. Hun uttalte seg på spørsmål om utelukkelser av selskap med aktivitet i bosetningene fra Oljefondet i februar.

– Det å ha inntekter fra israelske bosetninger på okkupert område vil i seg selv ikke være grunnlag for utelukkelse. Det er virksomhetens karakter i forhold til okkupasjonen eller andre folkerettsbrudd som vil være avgjørende, sa Hellestveit, som er medlem av Etikkrådet til Oljefondet.

Noen av verdens største selskaper i sine bransjer er involvert i økonomisk aktivitet i bosetninger i omstridte områder over hele verden – for eksempel Siemens, Credit Agricole, BNP Paribas, Stander, Vodafone, Renault og Turkish Airlines. Flere store selskaper er også involvert i utvinning av naturressurser og utvikling av okkupantens infrastruktur i okkuperte områder.

I 2017 (og muligens fortsatt) hadde for eksempel Telenor et datterselskap som leverte mobil- og internett-tjenester til bosettere. Som for å helle salt på såret til dem som motsetter seg bosetteraktiviteten, leverer Telenors datterselskap en roaming-tjeneste som bærer det historiske navnet til regionen som bosetterne foretrekker. Vi har aldri registrert at NTB bryr seg.

Et stort antall nordmenn står åpent fram som bosettere. Men siden NTB ikke lager sak på det, så forstår du sikkert at det ikke gjelder israelske bosetninger.

Expedia/Egencia har gitt følgende kommentar til Khrono:

«Expedia Group (herunder Egencia) har ikke kontorer i de okkuperte palestinske områdene. FNs menneskerettighetsråds henvisning til Expedia (sammen med andre store reiseselskaper) omhandler kun visse overnattingssteder i disse områdene som er oppført på våre hjemmesider. Expedia Group er opptatt av å gi våre kunder fullt innsyn når det gjelder reiser til omstridte territorier over hele verden. I de okkuperte palestinske områdene omtaler vi disse overnattingsstedene som “israelske bosetninger” inne på palestinsk område. Vi gjennomgår kontinuerlig den informasjonen vi gjør tilgjengelig for våre reisende, ikke bare når det gjelder de okkuperte palestinske områdene, men også andre omstridte territorier globalt, for å sikre at de reisende får tilstrekkelig innsyn for å kunne ta veloverveide reisebeslutninger i slike komplekse situasjoner.»

MIFF vil anbefale Egencia å undersøke nærmere om de er blitt utsatt for ulovlig diskriminering av BOTT-unversitetene da de ikke vant anbudet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise