Når NRK flagger med sin egen uvitenhet

Det er ikke uventet at Israel tilbyr hjelp når land er rammet av katastrofer.

Skjermdump fra NRK Nyheter 6. august 2020.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

NRK Nyheter hadde torsdag 6. august kl. 12 en fyldig dekning av Libanon etter den store eksplosjonen i Beirut 4. august.

En NRK-reporter sa i innslaget: «Det kommer også støtte fra uventet hold. I den israelske storbyen Tel Aviv lyste det libanesiske flagget i sentrum for å vise solidaritet.»

Deretter klippet NRK til en uttalelse av Israels statsminister Benjamin Netanyahu tekstet på norsk: «En enorm katastrofe rammet Libanon i går. Vi er rede til å yte humanitær hjelp til Libanon, fra mennesker til mennesker.»

Litt senere i sendingen sa programlederen i et intervju med en representant fra Røde Kors: «Og så vil jo til og med erkefienden Israel hjelpe, men den hjelpen vil ikke Libanon ha.»

Det er ikke uventet at Israel tilbyr hjelp når land er rammet av katastrofer. Israelske nødhjelpsarbeidere har de siste årene vært raskt på plass ved store naturkatastrofer og ulykker på mange kontinenter. Det er heller ikke noe nytt at Israel tilbyr hjelp til fiendtlige land. Etter at Iran ble rammet av et jordskjelv i 2017, tilbød for eksempel Israel humanitær bistand. Israel har også gitt hjelp til land som Tyrkia og Syria – blant annet betydelig medisinsk og humanitær hjelp til syrere på Golan under borgerkrigen.

MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner reagerte på NRK-innslaget.

– Uttrykk som «til og med» er, når man kjenner til de faktiske forhold, totalt malplassert. Hadde NRK ikke sensurert bort opplysninger om hva Israel gjør til det gode for verden, ville de visst at helt andre uttrykk ville vært på sin plass. Da kunne de sagt at Israel – som vanlig – har vært svært raskt ute med å tilby sin hjelp. De kunne fortalt at dette er noe Israel gjør igjen og igjen og at Israel ofte er den første på stedet til å hjelpe, som for eksempel på Haiti i 2010.

Dersom NRK hadde dekket Israel skikkelig, ville de vist at titusenvis av palestinere hvert år har fått medisinsk hjelp i Israel. Israel fortsetter å gi hjelp, ikke «til og med», men på tross av. Syrere som har fått hjelp i Israel tør ikke fortelle om det på grunn av faren for å bli angrepet av sine naboer, folk fra Gaza har benyttet muligheten ved innleggelse på israelske sykehus til å forsøke å bedrive terror mot sykehuset osv. NRKs programleder vet det sikkert ikke, fordi NRK ikke har meldt det og det passer ikke inn i NRKs narrativ, at palestinske myndigheter nekter å ta imot hjelp mot koronaviruset fordi forsyningene har kommet gjennom israelsk lufthavner.

– Det er selvsagt en skandale at Libanon ikke vil motta Israelsk hjelp i denne situasjonen. Der er det blant verdens absolutt best drillede på nettopp slike situasjoner (ironisk nok takket være de arabiske angrepene mot det israelske samfunnet). Og det er svært kort vei fra Beirut til sykehus i Israel, sier Rødner.

– Men intet av dette får norske tv-seere vite fordi det ikke passer inn i narrativen som NRK bedriver fra Midtøsten, hvilket til syvende og sist får ett uttrykk som er blitt et mantra, ikke bare i PA, men i alle mulige slags norske «humanitære» organisasjoner: Man må for all del ikke normalisere forholdet til Israel. Dette er oppskriften på hvordan man skal forhindre en fredelig utvikling, men i norske massemedia ser det ut til at man er ute av stand til å se denne sammenhengen, nettopp på grunn av det totalt skjeve bildet som tegnes av det som skjer. For NRKs programleder var det tydeligvis forbausende at «erkefienden» kunne vise sympati og tilby hjelp og hun var tydeligvis totalt ukjent med faktum på dette området, avslutter Rødner.

Forrige artikkelKorona-pasient utskrevet fra sykehus etter 99 dager
Neste artikkelPolitiker feiret løslatelsen av terrorist
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.