For første gang vil Høyre nevne Israel i sitt partiprogram

Høyre vil «utdype handels-, nærings- og forskningssamarbeid med Israel».

Den israelske kunstneren Amit Shimonis tegning av Erna Solberg var synlig i mange kanaler i Høyres valgkamp i 2017. Her er skjermdump fra Høyres Instagram-konto.
Den israelske kunstneren Amit Shimonis tegning av Erna Solberg var synlig i mange kanaler i Høyres valgkamp i 2017. Her er skjermdump fra Høyres Instagram-konto.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den jødiske staten har ofte blitt nevnt i norske partiprogrammer i mindre og mellomstore partier de siste tiårene. Såvidt MIFF kjenner til, er Israel aldri nevnt med navn i partiprogrammene til de to tradisjonelt største partiene, Arbeiderpartiet og Høyre.

Det kan det nå bli forandring på. Da Høyre lanserte sitt førsteutkast til nytt partiprogram mandag 7. september, var Israel nevnt i teksten. Blant kulepunktene under avsnittet «Norge i verden», heter det.

Høyre vil «bidra til å opprettholde et godt forhold til flere parter i Midtøsten, og utdype handels-, nærings- og forskningssamarbeid med Israel».

Og det er mer å glede seg over.

Under avsnittet «Utvikling og menneskerettigheter», erklærer Høyre at de vil «fjerne støtten til palestinske organisasjoner og institusjoner som oppfordrer til terror, vold, kjønnsdiskriminering og antisemittisme».

Lignende formuleringer har Høyre gitt sin støtte til gjennom ordlyden i regjeringsplattformer og statsbudsjett de siste syv årene, men likevel er det betydningsfullt om dette nå blir nedfelt i partiets eget program. Forhåpentligvis blir det ingen endring i disse kulepunktene før programmet blir endelig vedtatt på landsmøtet i mars 2021. Lederen for Høyres programkomité er Linda Hofstad Helleland.

Forrige artikkelKrever unnskyldning fra palestinerne
Neste artikkelNorges nye ambassadør på plass i Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.