Hvorfor regjeringen tar feil når de krever i FN at Israel skal oppgi atomvåpen

Israel utviklet sine atomvåpen etter at de ble truet av Sovjetunionen og USA signaliserte at de ikke var inne under deres beskyttelsesparaply.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg. (Foto: Frode Overland Andersen/ Utenriksdepartementet, flickr)

Mandag 7. desember vedtok FNs generalforsamling en av sine mange årlige resolusjoner mot Israel. 153 stater stemte for krav til Israel om å «ikke utvikle, produsere, teste eller på annen måte skaffe seg atomvåpen». Seks land stemte imot – USA, Canada, Israel, Marshall-øyene, Micronesia og Palau.  24 land avstod fra å stemme, blant annet Norges nærmeste allierte land og europeiske stormakter som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia.

Vårt naboland Danmark avstod også, men Norge sviktet nok en gang Israel ved å stemme for resolusjonen.

Det eneste landet som skiftet stemmestatus da en helt lik eller svært lignende resolusjon ble vedtatt i fjor, var Kroatia, som skiftet fra støtte til å avstå fra å stemme.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og hennes diplomater ser ut til å glemme Hvorfor Israel måtte utvikle atomvåpen.

  • Israel utviklet sine atomvåpen etter at de ble truet av Sovjetunionen og USA signaliserte at de ikke var inne under deres beskyttelsesparaply. Israel så også sine naboer ta i bruk masseødeleggelsesvåpen som giftgass. Norge har hatt den luksus å være under amerikarnes beskyttelsesparaply.
  • Israels atomvåpen skal først og fremst forhindre at motparten bruker masseødeleggelsesvåpen mot landet først. Dersom noen har brukt atomvåpen først mot Israel, er skaden allerede skjedd for Israels vedkommende. Fienden må derfor vente at Israel vil slå igjen med full styrke. Er det kjent, eller i hvert fall fryktet, at Israel har mange atombomber, og mulighet for å levere dem, vil det føre til at ingen våger å angripe Israel med masseødeleggelsesvåpen.
  • Å gi fra seg sine atomvåpen ville være det samme som å begå selvmord for Israel. Det ville, i beste fall, gjøre at Israel ville bli fullstendig avhengig av den «nåde» uberegnelige diktatorer ville vise. Sannsynligvis ville det føre til at den jødiske staten gikk under.

Hvorfor bør Norge godta at Israel har atomvåpen, samtidig som vi bør motarbeide sterkt at Iran får atomvåpen?

  • Iran truer verdens eneste jødiske stat med utslettelse. Det burde holde.
  • Men Iran har også de siste tiårene deltatt i en rekke ekstremt blodige kriger, med syvsifrede og sekssifrede tapstall. Jo mer brutalt man er villig til å opptre, jo lavere terskel blir det for at man i en gitt situasjon tyr til atomvåpen.
  • I religionen som ayatollahene i Iran bekjenner seg til, er det endetidsprofetier om at naturen vil hjelpe muslimer å drepe jøder. Når folk med slike oppfatninger får adgang til atomvåpen, er det fare for at det skal oppstå en situasjon hvor de finner tiden inne til å oppfylle de blodige profetiene. Mennesker med slike ideer bør ikke være dem som kan bestemme om atomvåpen skal brukes.

Les mer i artikkelen Hvorfor er israelerne imot at andre land for atomvåpen når de har det selv?

Norge stemmer for 80 prosent av FNs generalforsamlings resolusjoner rettet mot Israel. Vi gjør oss dermed medskyldig i en grov forskjellsbehandling, skrev MIFF 1. desember.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelArrestasjoner endte i voldelig sammenstøt
Neste artikkel200 israelske bedrifter på historisk begivenhet
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise