Israel går forbi Norge på ny FN-liste over verdens beste land

Dersom klimagassutslipp og ressursbruk tas med i beregningen av verdens beste land, går Israel forbi Norge.
Israel og Norge
Israel og Norge. (Illustrasjonsfoto)

Nå kan ikke lenger Norge kalle seg verdens beste land, melder NRK tirsdag 15. desember. På FNs Human Development Index har Norge stort sett hatt topp-plasseringer siden rangeringen ble startet i 1990.

I år har FN laget en liste hvor også natur- og miljøkostnaden ved brutto nasjonalprodukt inngår i rangeringen. På «Planetary pressures-adjusted HDI» for 2019 (se side 241) faller Norge fra 1. til 16. plass. Samtidig rykker Israel opp fra 19. plass til 12. plass. Norge faller fordi vi har stor oljeproduksjon per innbygger. Også andre rike, oljeproduserende land faller kraftig på listen – Australia 72 plasser ned, Canada 40 plasser ned, USA 45 plasser ned.

FN har ikke utarbeidet justerte tall for palestinske selvstyreområder, som ligger på 115. plass i normal HDI. Palestinerne ligger foran nabolandet Egypt og like bak Sør-Afrika og Venezuela.

Alle rangeringer av land bygger på et begrenset antall måleverdier. HDI rangerer tradisjonelt landområder etter et kombinert poengsystem som bygger på tall som forventet levelengde, lese- og skriveferdigheter, utdanningsnivå og bruttonasjonalprodukt per innbygger og kjøpekraft.

I 2009 lå Israel på 27. plass på listen, og har altså rykket fram 12 plasser de siste ti årene. Israels befolkning i hovedsak er første, andre eller tredje generasjons innvandrere fra arabiske og muslimske land eller første eller andre generasjons innvandrere fra tidligere kommunistland. Sammenlignet med landene disse flyktet eller flyttet fra er Israels resultater enestående gode.

Israels imponerende resultater på HDI blir enda bedre når man ser på utviklingen over tid. MIFF så på dette i detalj for ti år siden. Ingen av alle de vestlige landene som lå over Israel på listen i 2009, hadde forbedret sin HDI-karakter mer fra 1975 til 2005. Israel økte med 22,8 prosent. Irland, som lå på femte plass i 2009, økte med 16,5 prosent.

Israels raske kvalitetsvekst i de aktuelle måltallene kom i en periode med rask befolkningsøkning, noe som gjør det enda mer imponerende. Israel vokste fra 4,4 til 7,1 millioner innbyggere (61 prosent økning) fra 1975 til 2005. Island (50%), Australia (49%) og USA (36%) var de eneste vestlige landene som hadde noe i nærheten av den samme befolkningsveksten. Norges vekst i samme periode var på kun 15 prosent.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise