Ernas statssekretær til MIFF: – Vi er imponert over farten på vaksineringen i Israel

Ble statsminister Erna Solberg lurt ut på limpinnen av NTBs journalist?
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret, flickr)
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret, flickr)

Israel har lykkes med å vaksinere en mye større andel av befolkningen med de nye koronavaksinene enn noe annet land. Dette er det vanskelig for Israels fiender å rapportere nøytralt eller positivt om, derfor kommer Amnesty og NTBShip to GazaVGNRK og andre med den ene pakken etter den andre med usannheter og kampanjejournalistikk. En NTB sak 10. januar var ekstra ille, og MIFF har klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

13. januar publiserte Palestinian Media Watch en sak som dokumenterer hvordan palestinske myndigheter har gitt tydelig beskjed om at de ønsker å skaffe seg vaksinen uavhengig av Israel, for siden å fordømme Israel.

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal fortsatte å gjøre seg til velvillig mikrofonstativ for usanne påstander om Israel senest 14. januar. MIFF har krevd korrigering og beklagelse.

10. januar lokket NTB statsminister Erna Solberg til å uttale seg om saken. NTB skrev:

«Hun er kritisk til at Israel ikke har sikret vaksiner også til palestinerne på Gaza-stripen.

– Jeg syns Israel burde hatt kontakt med den palestinske selvstyremyndigheten og blitt enige om en fordeling som også ga palestinere vaksine, sa Solberg.

Statsministeren vil imidlertid ikke svare direkte på om hun mener Israels linje er akseptabel eller ikke.

– Jeg har gitt min uttalelse i den setningen jeg ga deg.»

13. januar sendte MIFF følgende tre spørsmål til statsministerens kontor:

Vi har grunn til å tro at NTBs journalist ikke har opplyst deg om sakens realiteter. MIFF har klaget en NTB-sak publisert samme dag inn for Pressens Faglige Utvalg. Les klagen her.

1. Før du kom med din uttalelse, var du kjent med at palestinske myndigheter (PA) etter Oslo-avtalen har helse (og vaksineansvar) for palestinerne, at PA har avvist medisinsk hjelp fra Israel og har lykkes på egenhånd med å skaffe seg vaksiner før NTB satte fokus på dette?

2. Gjorde NTBs journalist deg oppmerksom på noen av disse forholdene?

3. Etter at du har lest de andre medierapportene som vi henviser til i vår PFU-klage, mener du det er grunn til å kritisere Israel i denne saken?

14. januar svarte statssekretær Ingvild Stub (H) slik på vegne av statsministeren:

«Vi er imponert over farten på vaksineringen i Israel. Samtidig er vi bekymret for covid-19-situasjonen i Palestina. Pandemien må bekjempes i begge befolkningene, fordi ingen er trygge før alle er trygge. Vi oppfordrer israelske og palestinske myndigheter til å styrke samarbeidet for å legge til rette for snarlig oppstart av vaksinasjoner også i Palestina.»

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, kommenterer svaret fra statsministerens kontor slik:

«Dette ‘svaret’ besvarer ikke de konkrete spørsmålene som MIFF har stilt statsministeren. I og med at statsministerens uttalelse innebar kritikk mot Israel for noe Israel verken hadde ansvar eller mulighet for å gjøre, er det skuffende. Tilsynelatende er det balansert når statssekretæren oppfordrer israelske og palestinske myndigheter til å styrke samarbeidet for å legge til rette for snarlig oppstart av vaksinasjoner også i Palestina. Men i dette ligger det implisitt at Israel har noe av ansvaret dersom samarbeidet ikke er godt nok. I denne uttalelsen ser man helt bort ifra at det er PA som har ansvaret for den medisinske behandlingen av Palestina-araberne i Judea og Samaria. Videre ser man bort ifra at PA har valgt å ikke ville samarbeide med Israel om dette og i stedet valgt å importere vaksiner uten Israels bistand og at vaksinering er rett rundt hjørnet også uten slikt samarbeide. Dette er PAs rett, men det er også PAs ansvar. Ved den tilsynelatende nøytrale oppfordringen legger regjeringen et ansvar på Israel. Forhistorien til dette med grove anklager fra NTB og Amnesty International mot Israel, viser hva som blir resultatet. Slike uttalelser fra statsministeren blir misbrukt til å drive ensidig propaganda mot Israel. Det var utvilsomt hensikten da NTB provoserte frem en uttalelse fra henne. Det er særlig betenkelig at det kommer på et veldig sensitivt område,- nemlig medisinsk behandling. Det føyer seg inn i en mangehundreårig antisemittisk tradisjon for å beskylde jødene for å bringe epidemiske sykdommer  til andre.»

Som MIFF har meldt, har palestinske selvstyremyndigheter sikret vaksineleveranser fra fire ulike leverandører. De har tydelig erklært at de ikke har ønsket samarbeid med Israel. Sommeren 2020 avviste palestinske myndigheter medisinsk hjelp fra Emiratene fordi leveransen kom via en israelsk flyplass. Dette ble ikke meldt av NTB, og ingen norske ledere har kommentert det.

Antallet nye smittede med korona er dramatisk mye høyere i Israel enn i de palestinske selvstyreområdene, som denne grafen viser.

Oppdatering kl. 10.30 15. januar: Oppdatert med kommentar av Jan Benjamin Rødner.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBer Wolasmal beklage falske anklager mot Israel
Neste artikkelSamhandelen med Israel har passert tre milliarder kroner
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise