Slik svarte Høie på Listhaugs Israel-spørsmål

Har Norge vært i kontakt med Israel for å lære av deres vaksinasjonsprogram?
Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug (Frp). (Foto: Frp)

Frp-politiker Sylvi Listhaug sendte 15. januar et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg om norske myndigheter har vært i kontakt med israelske myndigheter for å lære av deres raske vaksinasjonsprogram.

«Har noen i departementene eller fra statsministerens kontor vært i kontakt med israelske myndigheter for å få informasjon om hvordan de jobber med å vaksinere så mange av egne innbyggere så raskt som de gjør, for å se om vi har noe å lære og få nyttig informasjon?», skriver Listhaug til statsministeren.

Hun skriver videre at Norge «burde ta lærdom av og rådføre oss med andre land som klarer å vaksinere egen befolkning raskt».

Spørsmålet ble ikke besvart av statsministeren, men av helse- og omsorgsminister Bent Høie den 28. januar. I sitt svar skriver han:

«Som representanten Listhaug beskriver har Israel sikret seg tidlig tilgang til vaksiner fra vaksineprodusentene Pfizer-BioNTech og Moderna, og har kommet lengre enn de fleste andre land med å vaksinere prioriterte grupper av befolkningen.»

Høie skriver videre at vaksineutvikling har høy risiko og at Norge gjennom EU-samarbeidet prioriterte å investere i en bred portefølje av ulike vaksiner, for å ha en rimelig sikkerhet for at mint én ville lykkes – og det raskt.

«Israel satset særlig på mRNA-vaksiner fra selskapene Pfizer og Moderna. Dette er en ny teknologi, og det var lenge uklart om utviklingen ville resultere i godkjente vaksiner. Men når begge disse vaksinene ble godkjent tidlig er dette en strategi som har gitt Israel tidlig vaksinetilgang. Dette er imidlertid ikke eneste faktor for en vellykket koronavirusrespons. Til tross for at Israel har vært tidlig ute med oppstarten av sitt vaksinasjonsprogram, har de nylig rapportert om de høyeste smittetallene så langt under pandemien.»

Det er riktig at Israel har hatt høye smittetall i januar, men den raske vaksinasjonen har også begynt å gi resultater. Det har blant annet vært en kraftig nedgang i antallet sykehusinnleggelser i grupper som er vaksinert.

Høie skriver videre at statsminister Solberg har vært i dialog med Israel og statsminister Benjamin Netanyahu.

«Statsminister Erna Solberg fikk mandag forrige uke anledning til å høre fra Israels statsminister Netanyahu om hvordan de har arbeidet med vaksineutrulling. Norges og Israels statsminister deltar begge, sammen med blant andre Danmarks statsminister, på jevnlige møter i en krets av land, samlet av Østerrikes kansler Sebastian Kurz, som diskuterer koronahåndtering. Slik erfaringsdeling er nyttig. Norges ambassade i Israel følger også landets håndtering tett og rapporterer om dette. I tillegg har det vært kontakt om vaksiner på embetsnivå.»

Svaret i sin helhet kan du lese ved å klikke på denne lenken.

Israel har nå gitt drøyt tre millioner mennesker den første av i alt to doser koronavaksine. Over 1,6 millioner har fått to doser og er fullvaksinert.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise