«Arbeiderpartiet i Bergen har ingenting imot jøder»

Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen, røper at han ikke ser forskjell på kritikk og boikott.
Jan Hetterud.
Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen. (Foto: Ap)

Fredag 26. februar publiserte Bergens Tidende et innlegg av Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen. Overskriften er «Arbeiderpartiet i Bergen har ingenting imot jøder».

Innlegget røper først og fremst at Arbeiderpartiet i Bergen har lite kontakt med virkeligheten.

«Det går veldig fint an å kritisere negative effekter av Israels politikk knyttet til Gaza og Vestbredden, uten å kritisere Israels innbyggerne, deres religion eller religiøse praksis,» begynner Hetterud.

«En full boikott av varer og tjenester fra hele Israel», slik Aps årsmøte i Bergen vedtok, er ikke kritikk. Det er et virkemiddel som utsulter og utarmer landet hvor man finner verdens største jødiske befolkning. I desember 2016 vedtok Det kristendemokratiske partiet i Tyskland (CDU) en resolusjon hvor alle former for Israel-boikott ble betegnet som antisemittiskArgumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittiske, vedtok Tysklands tre ledende partier og to mainstream opposisjonspartier i 2019. All organisert Israel-boikott er jødehat, sa USAs spesialutsending for å bekjempe antisemittisme i 2019. Samme år sa også en FN-rapport at målene, aktivitetene og effektene av boikott-bevegelsen er fundamentalt antisemittiske.

Hetterud hevder Israel har en «folkerettsstridig okkupasjon av Vestbredden». «Det er vedtatt flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd og generalforsamling, som slår fast at okkupasjonen er folkerettsstridig,» skriver han. Til sammen gjentar han refrenget fire ganger, uten at det blir mer riktig av den grunn.

Det finnes ingen FN-resolusjoner som sier at den militære kontrollen av Judea og Samaria er folkerettsstridig. Ifølge folkeretten har Israel full rett til å administrere området inntil den okkuperte går med på en rimelig fredsavtale. I tillegg til internasjonale konvensjoner følger dette av FN resolusjon 242. Så lenge palestinerne ikke er villig til å gi Israel «sikre og anerkjente grenser fri fra trussel om vold», er i Israel i sin fulle rett til å opprettholde kontroll. Det samme gjelder saken om Israels sikkerhetsbarriere fra 2004 i Den internasjonale domstolen i Haag. Dersom domstolen hadde funnet at Israels administrasjon av området er ulovlig, hadde ikke domstolen trengt å vurdere noen andre sider ved saken. Helt siden 18. februar har MIFF etterlyst fra Arbeiderpartiet i Bergen hvilke resolusjoner de henviser til, men de har ikke kunnet svare.

Hetterud omtaler konflikten mellom israelere og palestinere som «Midtøstens lengstlevende konflikt». Arbeiderpartiet i Bergen bør studere konfliktene mellom shia og sunni, kurdere og arabere, tyrkere og armenere, arabere og drusere, persere og egyptere etc. Da vil de oppdage at det er konflikter i Midtøsten med røtter som er hundrevis, og tusener av år, eldre enn konflikten som bergenserne er så utålmodige etter å løse.

Hetterud hevder Israel sitter «med nøkkelen til å løse denne fastlåste situasjonen». Arbeiderpartiet i Bergen ser ikke ut til å forstå at boikottbevegelsens krav til Israel er å avvikle verdens eneste jødiske stat, i form av krav om å flytte minst 7 millioner palestinere inn i Israel. Alle som har kontakt med virkeligheten vil forstå at dette er en framtid Israel ikke frivillig vil låse opp. Ingen fine ord kan skjule at Arbeiderpartiet i Bergen bruker dobbeltstandard mot verdens eneste jødiske stat.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMener Iran stod bak angrep på israelskeid skip
Neste artikkelDanmarks statsminister til Israel for å lære, se hvorfor Erna ikke blir med
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise