Abelprisen til israelsk professor

Avi Wigderson fra Israel får årets Abelpris sammen med ungarske László Lovász.
Professor Avi Wigderson. (Foto: Andrea Kane - Institute for Advanced Study, Princeton, NJ USA)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det Norske Videnskaps-Akademi melder at de gir Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA. Wigderson er født i Haifa i Israel i 1956.

«Wigderson er kjent for sin evne til å se forbindelser mellom tilsynelatende ubeslektede områder. Han har utdypet forbindelsene mellom matematikk og datavitenskap. (…) Det kan hevdes at han mer enn noen annen enkeltperson har bidratt til å utvide feltet ‘kompleksitetsteori’, som handler om algoritmers hastighet og effektivitet,» skriver komiteen.

Abelprisen er opprettet av den norske regjering og er på 7,5 millioner kroner. Årets to vinnere deler pengene. Valget av Abelprisvinnere er basert på anbefalinger fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Aftenposten omtaler prisen som «verdens mest prestisjefylte matematikkpris».

– Wigderson og Lovász har også bidratt i forskningsfeltet langt utover de imponerende forskningsresultatene, med studentveiledning, inspirerende forelesninger og ustrakt forskningssamarbeid, skriver Jo Røislien, professor i medisinsk statistikk ved Universitet i Stavanger i Aftenposten 18. mars.

Også i fjor vant en israeler Abelprisen. Den gang gikk den til Hillel Furstenberg og amerikanske Gregogy Margulis.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise