Abelprisen til israelsk professor

Avi Wigderson fra Israel får årets Abelpris sammen med ungarske László Lovász.
Professor Avi Wigderson. (Foto: Andrea Kane - Institute for Advanced Study, Princeton, NJ USA)

Det Norske Videnskaps-Akademi melder at de gir Abelprisen for 2021 til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn, og Avi Wigderson ved Institute for Advanced Study, Princeton, USA. Wigderson er født i Haifa i Israel i 1956.

«Wigderson er kjent for sin evne til å se forbindelser mellom tilsynelatende ubeslektede områder. Han har utdypet forbindelsene mellom matematikk og datavitenskap. (…) Det kan hevdes at han mer enn noen annen enkeltperson har bidratt til å utvide feltet ‘kompleksitetsteori’, som handler om algoritmers hastighet og effektivitet,» skriver komiteen.

Abelprisen er opprettet av den norske regjering og er på 7,5 millioner kroner. Årets to vinnere deler pengene. Valget av Abelprisvinnere er basert på anbefalinger fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Aftenposten omtaler prisen som «verdens mest prestisjefylte matematikkpris».

– Wigderson og Lovász har også bidratt i forskningsfeltet langt utover de imponerende forskningsresultatene, med studentveiledning, inspirerende forelesninger og ustrakt forskningssamarbeid, skriver Jo Røislien, professor i medisinsk statistikk ved Universitet i Stavanger i Aftenposten 18. mars.

Også i fjor vant en israeler Abelprisen. Den gang gikk den til Hillel Furstenberg og amerikanske Gregogy Margulis.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise