Norge har valgt feil venner i Sikkerhetsrådet, og det går ut over Israel

Norge har ivret for en resolusjonstekst i FNs sikkerhetsråd som ikke særskilt fordømmer terror-rakettene til Hamas.
Ine Marie Eriksen Søreide
Ine Marie Eriksen Søreide. (Photo: UN Photo/Evan Schneider)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den siste uken har Norge forsøkt å få FNs sikkerhetsråd til å komme med en resolusjon om konflikten som har blusset opp mellom israelere og palestinere.

I arbeidet med resolusjonsteksten har Norge valgt å samarbeide med Kina, en kommunistisk diktaturstat som stadig begår grove brudd på menneskerettighetene, og Tunisia, et arabisk land som mellom 1948 og 1968 presset ut nesten alle sine jøder og ikke har diplomatiske forbindelser med Israel.

– Vi engasjerer alle rådsmedlemmene sammen med Kina og Tunisia. Vi er en liten kjernegruppe som sammen har kontakt med alle de andre rådsmedlemmene. Vi sirkulerer tekster og jobber i forhold til å få til en enighet, sa Norges FN-ambassadør Mona Juul til NRK 16. mai.

Mandag 17. mai kom det meldinger om at USA for tredje gang vendte tommelen ned for resolusjonsteksten som er foreslått. Ifølge israelske medier inneholder ikke resolusjonsforslaget en uttrykkelig fordømmelse av at Hamas avfyrer raketter mot sivile israelere. Resolusjonen kommer med en generell oppfordring til “slutt på vold og respekt for folkeretten, inkludert beskyttelse av sivile, særlig barn”. Resolusjonsteksten uttrykker også “alvorlig bekymring når det gjelder krisen relatert til Gaza og tap av sivile liv og skader, og ber om deeskalering av situasjonen”.

I stedet for å fordømme krigsforbrytelsene til Hamas og Islamsk Jihad, kommer resolusjonen med flere ensidige formaninger til Israel. Teksten ber Israel opprettholde status quo og muslimers rett til å be i fred ved al-Aqsa-moskéen, men nevner ikke at Israel har sett seg nødt til å nekte jøder å besøke Tempelplassen på grunn av voldstruslene fra palestinsk side. Kina, Tunisia og Norge tenker kanskje at religionsfriheten til jøder ikke er like viktig?

Resolusjonsteksten refererer til eiendomstvisten i Sjeik Jarrah-nabolaget, og advarer Israel mot “ensidige handlinger” – det vil si utkastelse av noen palestinske familier som i årevis har nektet å betale husleie og som har tapt i en langvarig rettsprosess i Israel. Teksten nevner ikke at Israel, igjen for å redusere friksjonsnivået, har utsatt saken. Teksten nevner heller ikke de nesten 100.000 jødene fra Tunisia som ble presset og jaget ut av sine eiendommer mellom 1948 og 1968.

Norge har valgt feil alliansepartnere i FNs sikkerhetsråd. Norge burde stått tett sammen med Biden-administrasjonen i støtte til Israels rett til selvforsvar.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise