Jan Egeland og de andre svovelpredikantene

Jeg søker på kryss og tvers i svovelpredikantenes tekst, men kan ikke finne en eneste leddsetning som kritiserer Hamas, ikke et ord om rakettangrepene.
Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)
Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)

Etter at demokratiet og rettsstaten Israel er angrepet med over fire tusen raketter av en islamistisk terrorhær, forkynner generalsekretærene Jan Egeland (Flyktninghjelpen), Dagfinn Høybråten (Kirkens Nødhjelp), Birgitte Lange (Redd Barna) og Henriette K. Westhrin (Norsk Folkehjelp) dom. Den som skal straffes er ikke de totalitære, antisemittiske kreftene i Hamas, men verdens eneste jødiske stat.

De moderne svovelpredikantene siterer FNs generalsekretær: «Hvis det er et helvete på jorden er det barnas liv i Gaza». De tok ikke med at Antonio Guterres i samme uttalelse erklærte rakettangrepene mot sivile israelske områder som «uakseptable». De tok ikke med at palestinerne, til tross for alle påstander om reelle og konstruerte israelske forbrytelser, scorer høyere enn Egypt og Jordan på en FN-sponset lykkeindeks som kom i vår.

Av de over fire tusen rakettene som ble avfyrt i krigen for å utslette Israel, landet hundrevis av raketter inne på Gaza-stripen, noe som medførte tap av palestinske liv og store materielle ødeleggelser. Jeg søker på kryss og tvers i svovelpredikantenes tekst, men kan ikke finne en eneste leddsetning som kritiserer Hamas, ikke et ord om rakettangrepene.

Israels forsvarsoperasjoner under Gaza-krigen i mai 2021 rettet seg mot militære mål, og hadde som hensikt å redusere den militære kapasiteten til Hamas og Islamsk Jihad. En palestinsk hjelpearbeider som sa at Israels angrep «skjedde mot sikkerhetsmål» fikk dødstrusler (og NRK trakk intervjuet), en FN-leder på Gaza som sa noe lignende er erklært uønsket av Hamas. Svovelpredikantene kjenner til dette, men vil ikke la fakta komme i veien for å kunne fordømme Israel ensidig.

Vi deler svovelpredikantenes sorg over lidelsene for barna på Gaza-stripen. Barnas redning vil være nye ledere som er mer opptatt av å bygge en fredelig framtid enn å utslette naboene.

Da 16-åringene på Gaza-stripen var nyfødte trakk Israel seg helt ut av Gaza-stripen. Okkupasjonen av området ble avsluttet ned til siste bosetter og soldat. Det neste året (2006) ble Israel angrepet med 946 raketter, og det var bare oppvarming til titusener av raketter som fulgte i årene deretter. Barna på Gaza-stripen hadde aldri behøvd å oppleve en eneste krig, hvis det ikke var for Hamas.

Svovelpredikantenes store problem er dette: Hvordan kan de garantere at det ikke vil bli mer krig dersom Israel reduserer sin militære kontroll på Vestbredden? Israelerne har ikke bare dårlige erfaringer med Gaza. De husker at palestinske grupper brukte vold og terror lenge før Israel tok kontroll over Vestbredden i en forsvarskrig i 1967. Israel reduserte palestinernes opplevelse av å være okkupert kraftig på 1990-tallet, da palestinske selvstyremyndigheter overtok myndigheten over nesten alle palestinerne på Vestbredden og alle palestinerne på Gaza-stripen. Resultatet ble den andre intifadaen der over tusen israelere ble drept i vold og terror.

Alle som seriøst studerer palestinernes politiske kommunikasjon på arabisk vil se at lederne i de store politiske gruppene ikke er frustrert og sint over Israels okkupasjon, men over at det finnes en jødisk stat i området.

Hamas er tydelige på det.

Fatah er tydelige på det. – Palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat. Og han ble regnet som moderat.

Det er ikke okkupasjonen som avvises i skolebøkene til palestinske barn. De handler om “å utrydde restene av utlendingene [jødene]”, fjerne Israel som er “Satans tjener” og love 72 jomfruer i paradis til niendeklassinger som gir livet sitt som martyrer i krig mot Israel. Palestinske barn lærer ikke at alle vil være fornøyd dersom det blir en palestinssk stat på Vestbredden og Gaza-stripen med Øst-Jerusalem som hovestad, en de lærer at Palestina er alt landet mellom Middehavet og Jordan-elven. Palestinske barn blir ikke opplært i å være sinte og frustrerte over okkupasjonen, men over jødene. Jøder blir framstilt som “fiender av islam”, som korrupte, løgner og bedragere. Revolusjonens flamme skal nå til Haifa og Jaffa.

Svovelpredikantene kunne blitt tatt mer seriøst dersom de ikke fullstendig lukket øyene for dette.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise