Krever svar fra Brende om terrorlønn

KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan vil bruke bistanden til å presse palestinerne.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). (Foto: MIFF)
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). (Foto: MIFF)

KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan har sendt et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om den palestinske terrorlønnen. I brevet skriver Grøvan at verdenssamfunnet må legge et større press på palestinske myndigheter “for at de skal slutte å gi ros, heder og penger til dem som utfører terrordrap”.

De palestinske selvstyremyndighetene bruker om lag 1,1 milliarder kroner til lønn for palestinere som er i, eller er blitt løslatt fra, israelsk fengsel. De aller fleste fangene er dømt for aktiviteter knyttet til terror. Det tilsvarer tre millioner kroner om dagen i belønning til terrorister. I tillegg bruker myndighetene 1,5 milliarder kroner i året på lønn til «martyrers» familier. Blant «martyrene» er et stort antall palestinere som var selvmordsbombere eller som gjennomførte terror mot israelske kvinner og barn.

Mannen som drepte 15 år gamle Malki Roth får 9000 kroner i måneden. Slike eksempler er det mange av. Grøvan mener Norge har et særskilt ansvar som leder av den internasjonale giverlandsgruppa for palestinerne (AHLC). I brevet stiller KrF-politikeren spørsmål om utenriksministeren vil kontakte andre givere, særlig USA og EU, for å gi “et felles signal til palestinske myndigheter om at det vil få konsekvenser for bistanden hvis belønningsordningen for terrordrap i Israel videreføres”.

Norske myndigheter har tidligere tatt avstand fra praksisen med terrorlønn, uten at det har påvirket palestinerne. Som Grøvan skriver i brevet har kritikken “imidlertid ikke fått slutt på praksisen, bare ført til at palestinske selvstyremyndigheter sier at utenlandsk bistand ikke brukes til slike utbetalinger. Finansieringen av fengslede terrorister fortsetter akkurat på samme måte som tidligere”.

Grøvan er ikke den eneste som krever en slutt på terrorlønnen. Da USAs president Donald Trump møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i Det hvite hus, kom Trump med et krav om at den palestinske terrorlønnen måtte opphøre. Likevel, bare timer etter møtet, ble kravet fra Trump kontant avvist av palestinerne.

– Det er absurd å be om at vi slutter å gi penger til fangenes familier. Det ville vært som å be Israel om å slutte å lønne sine soldater, sa Nabil Shaath, en av president Abbas´ nærmeste rådgivere og tidligere utenriksminister, etter møtet med Trump.

Utenriksminister Brende har foreløpig ikke besvart spørsmålet fra Grøvan. Det er ikke første gang KrF tar opp temaet. I påsken sendte de ut en pressemelding og krevde kutt i bistanden hvis ikke palestinsk lønn til terrorister opphører.

 

  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Prisen for å være medlem av MIFF er fra kr. 4,- per uke.
Forrige artikkelNå strømmer folk fra hele verden hit
Neste artikkelHamas mener NRK og NTB skriver fake news
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.