Brende reagerer kraftig på at norsk-støttet senter er oppkalt etter terrorist

Nå krever norske myndigheter tilbake pengene de har brukt på ungdomssenteret.

Børge Brende signerte en ny samarbeidsavtale med Israel. (Foto: UD)
Børge Brende reagerer sterkt på avsløringen til Palestinian Media Watch. (Foto: UD)

Fredag ble det kjent at et palestinsk ungdomssenter som Norge har vært med og bidratt økonomisk til, er oppkalt etter terroristen Dalal Mughrabi. Hun ledet et terrorangrep i 1978 som kostet 37 mennesker livet. Tolv av ofrene var barn. Siden Norge har vært en av bidragsyterne til ungdomssenteret, er emblemet til norske myndigheter godt synlig ved inngangspartiet til det omstridte bygget.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet fredag kveld.

Det var den israelske vaktbikkjen Palestinian Media Watch (PMW) som først omtalte det groteske navnevalget i en artikkel publisert fredag 26. mai.

Det skal være den palestinske ikke-statlige organisasjonen Women’s Technical Affairs Committee (WTAC) som har oppkalt senteret etter en av de verste terroristene i moderne tid. Ifølge PMW skal senteret også brukes til å lære ungdommer om det de selv omtaler som kampen til “martyren” Dalal Mughrabi.

Senteret har mottatt norske bistandsmidler via den palestinske valgkommisjonen og organisasjonen UN Women. Formålet har vært å fremme kvinners deltakelse i valg.

Utenriksdepartementet skriver i pressemeldingen at det var først etter at den norske støtten var avsluttet at det ble kjent at senteret tok navnet etter Dalal Mughrabi. Verken norske myndigheter eller FN var konsultert på forhånd eller invitert til åpningen av senteret i forrige uke. UD reagerte umiddelbart da saken ble gjort kjent.

– Vi har bedt om at logoen til det norske representasjonskontoret blir tatt av bygningen umiddelbart, og at midlene som har gått til senteret blir tilbakebetalt. Det vil ikke bli inngått nye avtaler med verken valgkommisjonen eller UN Women i palestinske områder før de har tilfredsstillende prosedyrer på plass som sikrer at slikt ikke skjer igjen, skriver utenriksministeren på regjeringens nettside.

Å hylle terrorister på denne måten er ikke uvanlig i det palestinske samfunnet. Fra før har de palestinske selvstyremyndighetene oppkalt tre skoler etter Mughrabi. Palestinernes president Mahmoud Abbas har også oppkalt et datasenter etter den kvinnelige terroristen og hatt markeringer på fødselsdatoen hennes.

Palestinske ungdommer foran det nye ungdomssenteret oppkalt etter en av tidenes verste terrorister. Nede til venstre er emblemet til den norske regjeringen synlig. Norge er en av dem som står bak opprettelsen av senteret. (Foto: Palestinian Media Watch)
Palestinske ungdommer foran det nye ungdomssenteret oppkalt etter en av tidenes verste terrorister. Nede til venstre er emblemet til den norske regjeringen synlig. Norge er en av dem som står bak opprettelsen av senteret. (Foto: Palestinian Media Watch)
Forrige artikkelNorsk-støttet ungdomssenter oppkalt etter en terrorist som drepte tolv barn
Neste artikkelOgså FN trekker støtten til senter oppkalt etter Dalal Mughrabi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.