Jødene i Marokko

Da kong Hassan II av Marokko døde, var det store utbrudd av sorg blant jødene av marokkansk bakgrunn i Israel. Tusener av dem har skrevet i kondolanse-protokoller. Og det har vært meget idylliske beskrivelser av livet for jødene i Marokko. Den kjente kommentatoren Herb Keinon i Jerusalem Post tok dette opp i en artikkel. Han spør: Hvis livet i Marokko var så fint som noen sier, hvorfor er det da i dag bare ca. 5.000 igjen av de 250.000 jødene som bodde der i 1948? Det er riktig at den marokkanske kongefamilien har vært positiv til sine jøder. Den kanskje aller største handlingen var at kong Hassans far, Muhammed V, nektet å utlevere lister over jødene til det franske Vichy-regimet under 2. verdenskrig [selv om Frankrike var kolonimakt]. Det mange i Israel nå glemmer når de ser tilbake, er at ikke alle marokkanere var som kongen mot jødene. De glemmer århundrer med ydmykende restriksjoner og tidvis pogromer. En pogrom i 1948 drepte 43 jøder. Det var en alvorlig fattigdom blant jødene, en høy analfabetisme, de bodde i overbefolkede områder, mange var syke, og det var anti-jødisk propaganda i pressen. Fram til 1961 var utvandring til Israel forbudt, likevel var det mange som dro. Så det er ikke uten grunn at nesten alle er dradd, og praktisk talt ingen drar tilbake. Dette bør man huske på selv om mange jøder bruker en idyllisk beskrivelse av livet i Marokko som et slags våpen i den indre kampen i Israel, hvor de ofte har følt seg lite verdsatt. Men ikke så lite verdsatt at de ville reise tilbake. Det gjelder tydeligvis også dem som kunne reise til et liv i velstand i Marokko.

Da kong Hassan II av Marokko døde, var det store utbrudd av sorg blant jødene av marokkansk bakgrunn i Israel. Tusener av dem har skrevet i kondolanse-protokoller. Og det har vært meget idylliske beskrivelser av livet for jødene i Marokko. Den kjente kommentatoren Herb Keinon i Jerusalem Post tok dette opp i en artikkel.

Han spør: Hvis livet i Marokko var så fint som noen sier, hvorfor er det da i dag bare ca. 5.000 igjen av de 250.000 jødene som bodde der i 1948?

Det er riktig at den marokkanske kongefamilien har vært positiv til sine jøder. Den kanskje aller største handlingen var at kong Hassans far, Muhammed V, nektet å utlevere lister over jødene til det franske Vichy-regimet under 2. verdenskrig [selv om Frankrike var kolonimakt].

Det mange i Israel nå glemmer når de ser tilbake, er at ikke alle marokkanere var som kongen mot jødene. De glemmer århundrer med ydmykende restriksjoner og tidvis pogromer. En pogrom i 1948 drepte 43 jøder. Det var en alvorlig fattigdom blant jødene, en høy analfabetisme, de bodde i overbefolkede områder, mange var syke, og det var anti-jødisk propaganda i pressen. Fram til 1961 var utvandring til Israel forbudt, likevel var det mange som dro.

Så det er ikke uten grunn at nesten alle er dradd, og praktisk talt ingen drar tilbake. Dette bør man huske på selv om mange jøder bruker en idyllisk beskrivelse av livet i Marokko som et slags våpen i den indre kampen i Israel, hvor de ofte har følt seg lite verdsatt. Men ikke så lite verdsatt at de ville reise tilbake.

Det gjelder tydeligvis også dem som kunne reise til et liv i velstand i Marokko.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJødene i Kazan
Neste artikkelJøder unngår arabiske områder
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise