Krigen i 1948

Det har vært en viss debatt i israelske medier om krigen i 1948-49 (“frigjøringskrigen”). Det har vakt sterke følelser at “nye historikere” hevder at den israelske hæren var både sterkere, bedre utdannet og til og med større enn de samlede arabiske styrkene som ble sendt mot den.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Denne påstanden blir benektet på det sterkeste av folk som var med i 1948. De forteller hvor lite jødene hadde av våpen og ammunisjon å greie seg med.

 

Undertegnede mener å ha nok sakkunnskap til å kunne fastslå at begge parter har rett. I begynnelsen av krigen var jødene underlegne. De hadde nesten ikke håndvåpen og lite ammunisjon, for britene hadde jaktet nokså nidkjært på det jødene hadde. Tanks, artilleri, fly osv. hadde jødene praktisk talt ikke i det hele tatt. I stedet for kanoner hadde de noen ganske få “Davidkaer”. De var hjemmelagde bombekastere, og de bråkte fælt, men gjorde liten skade.

 

Men Golda Meir ble sendt til USA for å samle inn penger. Og hun lyktes i å samle inn beløp som, etter den tids forhold, var enorme – blant jødene i USA. For disse pengene fikk jødene kjøpe våpen, mot kontant betaling. Ikke hos vestmaktene, de boikottet Israel. Nei, det var Josef Stalin som gav Tsjekkoslovakia lov til å selge våpen til jødenes stat. Disse våpnene berget den nyfødte staten. Og det er nok riktig at mot slutten av krigen var israelerne omtrent så overlegne som de “nye historikerne” hevder.

Forrige artikkel1 av 10 i “kakebu”
Neste artikkelArbeider tiden for Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no