Moses Maimonides

Moses Maimonides regnes som en av de største rabbinerne i jødisk historie. Han døde i året 1204, 69 år gammel. Han ble født i Cordoba i Spania, som den gangen var styrt av muslimer, og hvor jødene hadde en fremtredende rolle som en slags bobryggere mellom muslimer og kristne.

Hans far var en religiøs dommer i menigheten. Han måtte flykte med familien sin til Fez i Marokko på grunn av forfølgelse i Spania. (På 1100-tallet fikk en fanatisk, muslimsk sekt, almohadene, etter hvert makten over det meste av det muslimsk-kontrollerte Spania. De satte i gang store forfølgelser av jøder og kristne. Mange måtte flykte.)

Familien flyttet i første omgang til Fez i Marokko. Siden dro Moses til Det hellige landet, men etter fem måneder dro han videre til Cairo og bosatte seg der.

 

Mens Moses drev studier og skrev lærde bøker, fikk han økonomisk støtte av sin bror David. Da broren druknet i Det indiske havet under en forretningsreise, bestemte Maimonides seg for å forsørge seg selv. Han studerte til lege, ble snart en av de fremste, og i 1185 fikk han ansvar for å behandle visiren i Egypt.

 

Samtidig fortsatte han å studere og skrive. Hans fikk en så grunnfestet tillit at det ble et vanlig munnhell: «Fra Moses til Moses var ingen som Moses.» Han er mest kjent for verket Veiledning for de forvirrede og Mishneh Torah, en bok som tar for seg de jødiske lovene.

 

I 1172 skrev Maimonides et brev til jødene i Jemen. Bakgrunnen var en omfattende bølge av forfølgelse. I boka The Jews of Arab Lands av Norman A. Stillman (Philadelphia 1979) er brevet gjengitt i sin helhet. Vi skal bare se på en ganske liten del av brevet. Det er slik:

«Dere vet, brødre, at for våre synders skyld har Gud spredt oss blant dette folket, Ismaels nasjon [araberne], som forfølger oss alvorlig og som tenker ut måter å skade og fornedre oss på. … Ingen nasjon har noen ganger gjort Israel mer skade. Ingen har fornedret og ydmyket oss slik som dem.»

 

Det er verd å merke seg at dette er skrevet av sin tids mest lærde jøde, som kjente forholdene for jødene i mange land.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel«Hellig rett til å vende tilbake»
Neste artikkelSykdom fra 1243
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise