Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Integrering

Da de store gruppene med jødiske flyktninger fra arabiske land kom til Israel fra 1948 og utover, møtte de en jødisk befolkning som bodde der fra før. Allerede før 1948 var en del jøder fra Jemen og andre arabiske land kommet til Israel. Men de fleste av de snaut 700.000 jødene som bodde i Israel i 1948, var fra Europa.

De ”orientalske” jødene opplevde møtet med Israel som en ydmykelse og fornedrelse. Europeerne betraktet dem som primitive, uopplyste og udugelige mennesker som måtte gjennomgå en grundig opplæring for å kunne fungere i et moderne land. Og fram til 1977, da Arbeiderpartiet ledet regjeringene, ble de orientalske jødene (flertallet av jødene i Israel) holdt nesten fullstendig utenfor styre og stell.

 

Dette førte til sterke negative følelse fra de ”orientalskes” side. Den som mange vil gi hovedæren for langt på vei å ha løst problemet, var Menahem Begin. Da han dannet regjering i 1977, tok han med også jøder fra arabiske land i sin regjering, og utnevnte dem i mange viktige stillinger. Og ikke minst: Han omtalte dem og deres kultur med respekt.

 

Siden er kløften mellom de to gruppene blitt mindre og mindre. Fremdeles er det nok store forskjeller i inntekter, utdanning m.m. Men alle kan se at problemet vil bli løst etter hvert som tida går. Og at nesten ¼ av ekteskapene skjer på tvers av kløften, betyr at stadig flere får slektninger på ”den andre siden”.

 

Også på dette feltet har Israel oppnådd, tross alt, imponerende resultater.

 

Les også:
Fordel for araberne
Forskning og teknologi
Helse og sikkerhet
Israelske arabere
Jordbruk
Økonomi
Utdanning
Forbilledlig demokrati


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart