Massakrene i 1982

Denne artikkelen bygger på en bokanmeldelse som stod i Jerusalem Report som er datert 7.6.99. Boka heter Fra Israel til Damaskus. Den er kommet ut i USA og er blitt forbudt i Libanon.

Hovedpersonen i boka er Elie Hobeika. Han er kjent fra flere sammenhenger: Under Israels aksjon i Libanon i 1982 var han etterretningssjef for de kristne falangistene i Libanon, og da ledet han de libanesiske troppene som utførte massakrer av hundrevis av mennesker i flyktningeleirene Sabra og Shattilla – mens området leirene lå i, var under israelsk kontroll. Siden har Hobeika vært minister i den libanesiske regjeringen. Han er en nær venn av diktatoren i Syria, Hafez al Assad. Nå er han parlamentsmedlem og en mulig presidentkandidat.

Forfatteren av boka heter Robert M. Hatem. Han var Hobeikas livvakt i 1970- og 80-åra. Han navngir folk som Hobeika drepte. Blant andre var det ham som stod bak bomben som drepte den valgte, kristne presidenten Bashir Gemayel. Han stod også bak drapet på kristne politikere som Danny Chamoun og Tony Franjieh.

Hatem beskriver de metodene Hobeika brukte, med svindel og utpressing. Han navngir også mange kvinner som Hobeika hadde et forhold til, blant annet kona til en tidligere president.

Hobeika var regnet for å være en alliert av Israel, og han tilbrakte hvetebrødsdagene der. Men ifølge Hatem var han dobbeltagent, og arbeidet egentlig for Syria.

Noen har kommet med spekulasjoner om at Israels daværende forsvarsminister Ariel Sharon på en eller annen måte var med på massakrene i 1982. Men Hatem beskriver Sharons raseri da han fikk vite om massakrene. ”Dere vil betale dyrt for dette,” skal Ariel Sharon ha sagt til Hobeika.

Hobeika truer med å saksøke forlaget, Pride International Inc. Han hevder at det er israelsk etterretning som står bak boka og forsøker å sverte ham. Men det er vel kanskje slikt man må si i en slik situasjon.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHvem er Ariel Sharon?
Neste artikkelLibanon-krigen – en studie i skjev dekning
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise