Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødene i Marokko

I det amerikanske nyhetsbladet Newsweek fra 28.5.01 finner vi en artikkel av Scott Macleod. Den er skrevet i Casablanca, Marokko. Der forteller han at i 1948 var det 300.000 jøder i Marokko. Nå er det 4.000 igjen, og antallet er minkende. Alle ungdommene drar til utlandet når de skal ha videregående utdanning. Og de flytter ikke tilbake til Marokko. Jobbmulighetene er mye bedre i utlandet. En talsmann for det jødiske samfunnet mener at om 15 år vil alle være borte.

Det står mye fint i artikkelen om hvor godt Marokko har behandlet sine jøder. Og mye av det er sant. Det gjelder særlig den nåværende unge kongen og hans far og bestefar. De har vært så vennlige mot sine jøder at de noen ganger kanskje kunne være på grensen til å favorisere dem. Kongen har en jødisk rådgiver. Nylig er det et jødisk museum opprettet. Jøder og muslimer er opptatt av å dokumentere jødisk historie i Marokko. De frykter at den skal bli sporløst borte, slik den er blitt så mange andre steder i den arabiske verden.

Den største vennskapshandlingen skjedde under 2. verdenskrig. Marokko var en fransk koloni, og Frankrike var okkupert av nazistene. Marokkanerne nektet å gi franskmennene lister over landets jøder. Det reddet antakelig jødene fra en fryktelig skjebne.

Men ikke alt er herlighet og glede. Noen ganger blir jødene beskyldt for å støtte Israel mot palestinerne, og kan oppleve fiendtlighet. Den jødiske ungdommen føler seg fremmed sammen med den muslimske ungdommen, så det blir til at de få jødiske ungdommene i stor grad holder seg for seg selv. Dette er en viktig faktor bak at jødene drar, særlig ungdommen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart