Det israelske flagget

Flagget ble “født” i Basel i Sveits i 1897, under Den første zionistkongressen. Det var David Wolfsohn som fikk inspirasjonen. Han mente at jødene allerede hadde et flagg. Det var hvitt og blått. Det er tallit, som den troende jøden svøper seg inn i når han ber. Det er altså utgangspunktet for det israelske flagget.

Det israelske flagget har en helt spesiell symbolverdi.
Det israelske flagget har en helt spesiell symbolverdi.

Theodor Herzl var et barn av det nasjonalistiske 1800-tallet, og forstod hvor viktig flagget var. Han valgte Wolfsohns enkle utkast foran andre, mer utsmykkede flagg.

Stripene kommer altså fra bønnesjalet og den hvite bakgrunnen symboliserer renhet. Davidsstjernen har en mer gåtefull historie. Navnet skriver seg fra en legende som sier at David hadde stjernen på skjoldet sitt. Men det er ikke et spesielt jødisk symbol.

Allerede på 1200-tallet brukte jødene davidsstjernen som symbol i Praha, hvor de fikk lov til å ha et flagg. Det ble populært å bruke davidsstjernen som symbol i bøker og på jødiske gravsteiner. På 1800-tallet var det kjent av både jøder og ikke-jøder som et jødisk symbol. Nazistene brukte det på jødenes gule armbind.

Da David Ben-Gurion leste Israels uavhengighetserklæring i 1948, stod flagget ved siden av ham, selv om loven som gjorde offisielt til Israels flagg ikke ble vedtatt før seks måneder etter.
Ikke alle har godtatt at Israel er kommet for å bli. Men før uavhengighetsdagen blir tre kvart million små plastflagg til 10 kr stykket solgt i Israel. De blir festet til bilvinduene.

Men mer enn de fleste andre lands flagg, følger det også med i tragedier. Kisten falne soldater blir begravet i, er innhyllet i flagget.

Forrige artikkelPeres til Arafat: Vinn med ord
Neste artikkelVolden når nye høyder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no