Israel er mitt andre hjemland

- Jeg havnet i Israel ved en feiltagelse, men nå er det blitt mitt andre hjemland, sier skuespiller Geir Børresen til Kristelig Pressekontor. Han arbeider på Oslo Nye Teater, og er kjent som blant annet Labbetuss, Max Mekker og Ole Brumm. Denne sommeren drar han og kona til sitt andre hjemland for 52. gang!
Det er ikke farlig å være turist i Israel, sier Geir Børresen. Foto: Ove Eikje, KPK

– Det hele startet i 1979 da jeg skulle på ferie til Gran Canaria. Men jeg var for sen med å betale billetten og mistet turen. I stedet havnet jeg i byen Akaba. Jeg er en ivrig dykker, og Rødehavet er jo et paradis for de som liker seg på havbunnen. Bare to måneder senere reiste jeg til Eilat i Israel, og det ble kjærlighet ved første blikk, forteller Geir Børresen.

– I sommer reiser du altså til Israel for 52. gang. Hva er det som fortsatt trekker deg til dette landet?

– Jeg må bare hjem, utbryter Børresen. Han forteller at etter hvert er de blitt kjent med mange mennesker i Israel.

– De lever i en helt annen hverdag enn vi opplever i Norge. Vi har det så godt her i landet, og likevel så klager vi mye. Men det er andre som har større problemer enn oss.

Tørr bibelhistorie ble levende
Skuespilleren legger til at barnelærdommen har også hatt betydning for hans interesse for Israel. Børresen ble både døpt og konfirmert i statskirken, og på skolen hadde de bibelhistorie.

– Interessen for kristendommens røtter ble vakt da jeg var i dette merkelige landet. Det gikk plutselig opp for meg at det som Bibelen forteller, skjedde i de områdene som jeg selv var i – ved en feiltagelse. Det som hadde vært så tørt i bibelhistorien, ble svært levende, nært og forståelig. Etter hvert ble jeg veldig interessert. Så fant jeg fram Bibelen fra bokhylla – og den var det mye støv på, smiler Geir Børresen.

– Jeg har fått et nytt møte med kristendommen ved å reise til Israel. Man kan si at jeg har fått kjøtt på beinet. Både kunst, litteratur, lovverk, tradisjoner og dagligspråk som omgir oss nordmenn, stammer fra dette landet der Jesus ble født og døde på korset. Bibelen har åpnet seg – det er blitt en spennende bok. Det gikk etter hvert opp for meg at dette var sant. Nå ligger Bibelen alltid framme hos oss, mens den tidligere var gjemt langt oppi bokhylla.

«Skal vi ikke reise til Israel?»
Noen ganger hender det at kona og jeg snakker om å dra til Portugal, Spania eller Thailand på ferie. Rett før vi skal bestille billetten, er det en av oss som sier: «Skal vi ikke heller reise til Israel?» «Jo», sier den andre, og så gjør vi det.

I Israel kommer jeg nærmere meg selv. Jeg bruker mye av tiden til å meditere, jeg går og tenker og drømmer. Jeg synes at jeg får svar på mye i Israel. Dette er så spennende, og derfor kan jeg reise til Israel på ny og på ny, sier Geir Børresen, som nå har planer om å begynne med arkeologi. Han håper å bli volontør i Israel neste sommer for å drive med utgravninger.

– I dag opplever Israel at turistene svikter landet på grunn av den arabiske intifadaen. Men du reiser til landet. Er du ikke redd?
– Nei, jeg er ikke redd. Jeg var i landet i desember, og så noen politifolk og soldater, men ikke mer enn her hjemme. Det er ikke farlig å være turist i Israel, svarer Børresen. Han gleder seg til å treffe gode venner i Eilat og Tel Aviv – for ikke å glemme dykking i det krystallklare vannet i Rødehavet!


– NRK lurer godtroende nordmenn

– Det som presenteres i NRK Dagsrevyen om situasjonen i Israel, er løgnaktig, villedende og forvirrende. NRK lurer godtroende nordmenn til å tro at de formidler sannheten om konflikten i Midtøsten.

Dette sier skuespiller Geir Børresen til KPK. Han henviser til avisen Dagen sin undersøkelse av det sanne nyhetsbildet i de første ukene av intifadaen, og hva NRK Dagsrevyen har sendt.

– Fire millioner nordmenn har aldri vært i Israel. De tror at sannheten er det som de får servert gjennom radio, TV og enkelte aviser. Men dette stemmer ofte ikke med det som faktisk skjer. Jeg er mest interessert i at sannheten må komme fram også i Midtøsten. Derfor er det forferdelig for oss, som er litt kjent i dette området, å høre så mye løgn som blir servert om konflikten i Midtøsten.

Vi skal ikke glemme at det er mange sider i denne konflikten. Men jeg ser stadig at det er mulig å leve sammen som jøde og araber. Det er i virkeligheten mye mer vennskap mellom partene enn man får inntrykk av gjennom media. De er så avhengige av hverandre, og begge sider fortviler over det som skjer. Som regel er det små harde kjerner som slåss. Jeg håper inderlig at det blir fred.

– Hvorfor tror du at denne konflikten blir fremstilt så skjevt i norske medier?

– Det er nok mange ting som spiller inn. Men jeg tror at vi ser en bitterhet fra norsk side fordi man ikke fikk til Oslo-avtalen, mener Børresen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel«Bosetningene» øker
Neste artikkelRydder de palestinske skytterstillingene
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise