Vatikanet og 2. verdenskrig

Våren 1998 avtalte Vatikanet og noen jødiske organisasjoner at det skulle nedsettes en kommisjon av jøder og katolikker som skulle studere materialet i Vatikanet om den 2. verdenskrig, nærmere bestemt hvilken rolle den daværende paven, Pius XII, spilte i den forbindelsen. Den katolske kirken er i ferd med å gjøre ham til en helgen. Mange jøder finner det usedvanlig lite passende.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Kommisjonen ble nedsatt. Den skulle ta utgangspunkt i materiale som allerede var offentliggjort. Men der opplysninger manglet, kunne den spørre om å få se annet materiale også. Dette er problematisk rent metodisk. For det er jo ikke alltid så lett å vite hva man skal spørre etter når det er tale om ukjent stoff. Men kommisjonen gikk i gang. Den kom etter hvert med omtrent 50 forespørsler til Vatikanet om å få adgang til materiale som ikke var offentliggjort. Hver eneste forespørsel er blitt avslått.

Etter nesten to år gav kommisjonen opp. Alle medlemmene, også de katolske, skrev under på en erklæring: ”Vi kan ikke se noen vei framover for tiden og tror at vi må innstille vårt arbeid inntil videre.”
Vatikanet har svart at dette er en ”klart uriktig oppførsel”, og at noen av de jødiske medlemmene har startet en ”bakvaskelseskampanje mot kirken”. Kommisjonen sprer det inntrykket at Vatikanet gjemmer bort dokumenter, mens det i virkeligheten er tale om å ”gjøre dem klar”. Det er ikke forklart på en overbevisende måte hvorfor det tar å lang tid å gjøre dokumenter ”klar”, og hva dette innebærer.

”De som mener at han [Pius XII] fortjener å bli helgen, burde ønske anledningen til å forsvare hans pavedømme åpent, i stedet for å bruke en omhyggelig sensurert versjon som etterlater åpne spørsmål. Vi ønsker ikke å baktale kirken, bare å vite hele sannheten,” sierJerusalem Post i den lederartikkelen som er kilden til denne artikkelen (9.8).

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelForsvarer møte med Arafat
Neste artikkel“Bosetningene” øker
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise