Jødene i Hviterussland

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Ingen vet sikkert hvor mange jøder det er i Hviterussland, fordi mange har skjult sin jødiske identitet. Det finnes 26 jødiske samfunn (lokalmenigheter), 5 landsomfattende organisasjoner og 15 lokale kultur-organisasjoner. Det er 16 reform-menigheter (en slags liberal jødedom) og 24 ortodokse menigheter. Det er tre jødiske skoler i Minsk, en hver i Gomel og Pinsk, og ca. 20 søndagsskoler.

Offisiell hviterussisk statistikk fra 1999 sier at det er 27.800 jøder av en befolkning på 10,4 millioner. Men ifølge lokale jøder er det 70.000 jøder, og noen anslår tallet på ekte jøder (etter jødisk lov, halacha) til så høyt som 200.000. Det offisielle tallet skyldes et visst press fra dem som stilte spørsmål i folketellingen. Det var vanlig at på spørsmål om nasjonalitet, sa man f. eks.: “Du er hviterusser, ikke sant?” Mange foretrakk da å bare la det gå i stedet for å insistere på at man er jøde.

Mange av dem som skjulte sin jødiske identitet, kommer nå fram. I kommunist-tiden hadde jødene en rekke problemer. Og da kommunismen brøt sammen, var mange redde for at det skulle bli enda verre. De skiftet til russiske navn.

Jødenes historie i Hviterussland går tilbake til 1300-tallet. Da ble det ansatt som skatteoppkrevere. Det vil si at de gikk rundt til fattige bønder i landsbyen og krevde skatt på vegne av rikfolkene. Dermed fikk jødene ofte skylden for urimelige skatter, selv om det jo ikke var de som fikk pengene.

På slutten av 1800-tallet utgjorde de så mye som 90 % av befolkningen i Pinsk og 50 % i Minsk. Blant de berømte jødene som kommer fra Hviterussland, er Chaim Weizmann (staten Israels første president), Eliezer Ben-Jehuda (mannen som gjenopplivet det hebraiske språket), Shimon Peres (nå Israels utenriksminister), Marc Chagall (berømt maler) og en rekke berømte religiøse ledere.

Siden 1989 har 68.000 jøder reist fra Hviterussland til Israel. Og flere vil antakelig følge etter.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelBorgerkrigen i Sudan
Neste artikkelTo mistenkte arrestert
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no