Saudi-Arbia mindre innflytelsesrikt?

Odd Sverre Hoves lederartikler om Israel og Midtøsten i Dagen er svært ofte meget lesverdige. 30.10 tok han, i sin 2. leder, for seg hvordan Saudi-Arabias stilling i USA ser ut for å svekkes. Det følgende bygger på Hoves artikkel og på andre kilder.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Bakgrunnen er et faktum som norske medier stort sett har gjemt ganske godt bort: Saudi-Arabia og de fleste andre arabiske landene sier tvert nei til å gjøre noe konkret for å støtte USAs krig mot terrorisme. Vi hører stadig om “den store koalisjonen mot terror”. Faktum er at den i bare liten grad inkluderer den arabiske verden.

Nylig har New York Times for første gang åpent anklaget Saudi-Arabia for å tolerere og til og med støtte de ekstreme terrorgruppene. Herskerne i Saudi-Arabia står for den samme retningen innenfor Islam som Taliban. Det var tydeligvis en sterk strid innenfor kongehuset i Saudi-Arabia, og taperne ble sendt til Europa for noen dager. Taperne var de som ville støtte USAs krig. (Dette har Hove skrevet om i tidligere lederartikler.)

Nå har da New York Times anklaget Saudi-Arabia for landets holdning til terroristene. Avisen kritiserte også Bush-administrasjonen for konsekvent å se bort fra den skamløse oppførselen fra regimet i Riyad. Den kritiserte også Saudi-Arabia for å nekte USA å bruke Prins Sultan-basen ved Riyad under krigen.

For bare noen få måneder siden ville en så stor avis neppe ha kritisert Saudi-Arabia så åpent. Men den negative holdningen til USAs krig begynner etter hvert å gjøre inntrykk i USA, også i Senatet.

Hove finner det sannsynlig at noen i USA kan ha regnet på muligheten for å klare seg uten olje fra Saudi-Arabia, og at svaret gir mindre pro-saudiske konklusjoner enn før.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTar medlems imunitet
Neste artikkelIsraelsk offiser drept
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise